13:23 11.10.2017

Порошенко зустрівся з президентом ПАРЄ Кіріакідес

3 хв читати

Президент України Петро Порошенко провів зустріч із новим президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Стелою Кіріакідес у Страсбурзі (Франція).

"Президент провів зустріч із новообраним головою ПАРЄ Стелою Кіріакідес", - повідомив прес-секретар президента України Святослав Цеголко на своїй сторінці в соцмережі Twitter у середу.

Водночас перший заступник голови Верховної Ради, член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко звернула увагу на той факт, що зустріч із П.Порошенком стала першою для С.Кіріакідес на посаді президента ПАРЄ.

"Перша зустріч нового президента ПАРЄ Стели Кіріакідес саме з українським лідером. Під час двосторонньої зустрічі президентів ключовою темою була безпекова ситуація на Донбасі, гуманітарні питання (президент особливо торкнувся теми заручників, звернувся до президента ПАРЄ з проханням більше уваги приділяти темі звільнення всіх незаконно утримуваних), порушення прав людини в Криму, реформи в Україні", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок удень.

Вона звернула увагу на те, що до української делегації також входять міністри закордонних справ і освіти Павло Клімкін та Лілія Гриневич: "Це важливо напередодні слухань щодо нашого закону про освіту".

Як повідомлялося, у вересні Верховна Рада ухвалила закон про освіту, згідно з яким протягом трьох років усі школи, що викладають мовами національних меншин, мають повністю перейти на українську мову навчання. П.Порошенко підписав закон 27 вересня.

Закон, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома та більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції та Румунії написали листа міністрові закордонних справ України, в якому висловили занепокоєння відповідністю нового закону дотриманню прав меншин і освіти рідною мовою.

Водночас 28 вересня МЗС України направило закон на експертизу до Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія).

При цьому 9 жовтня на порядку денному сесійного тижня ПАРЄ з'явилася інформація про те, що Асамблея 12 жовтня проведе термінові дебати щодо ухваленого в Україні закону "Про освіту", зокрема щодо ст.7, яка стосується мови викладання.

10 жовтня стало відомо, що член делегації Естонії Андрес Херкель отримав доручення скласти терміновий рапорт про закон України про освіту. У прес-службі парламенту Естонії "Інтерфаксу" повідомили, що питання на пленарному засіданні було порушене за пропозицією Угорщини та Румунії.

"Проблема в тому, як за три роки на державну мову навчання будуть переведені школи, де викладання здійснюється угорською, румунською, російською, польською та іншими мовами, і чи буде збережено якість освіти. Стоїть також питання про права національних меншин на свою культуру", - сказав А.Херкель.

За його оцінкою, перехід потребуватиме більше часу, і необхідна гнучка модель, де частина предметів може викладатися рідною для учнів мовою. "Якщо, незважаючи на гостру реакцію Угорщини та Румунії, ми зможемо розпочати пошук компромісів, то ми на правильному шляху", - сказав А.Херкель.

Терміновий рапорт означає, що комітет з культури має скласти його за лічені дні, щоб у четвер його можна було обговорити на пленарному засіданні. Водночас закон оцінює Венеціанська комісія. За її попередньою оцінкою, освіті українською мовою необхідно було надати більш високого статусу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА