14:31 11.10.2017

Україна гарантує право навчання рідною мовою, але вивчення державної мови є обов'язковим - Порошенко

2 хв читати
Україна гарантує право навчання рідною мовою, але вивчення державної мови є обов'язковим - Порошенко

Україна гарантує право навчання рідною мові, але при цьому вивчення державної мови є обов'язковим, заявив президент України Петро Порошенко.

"Хочу запевнити - ми належним чином гарантуватимемо мовні права відповідно до національного законодавства і міжнародних зобов'язань та стандартів, зокрема і право навчатися рідною мовою, при цьому вивчаючи і державну мову - українську", - сказав П.Порошенко на пленарному засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи в середу в Страсбурзі.

За його словами, свідченням гарантії є рішення України направити до Венеціанської комісії відповідну норму закону "Про освіту" для проведення експертизи.

Він висловив сподівання, що висновки Венеціанської комісії дадуть змогу зняти всі суперечливі трактування цього закону, який "фактично має на меті забезпечити гідне місце для всіх національних меншин в єдиному українському суспільстві".

"І я цілком упевнений, що ми повністю впровадимо висновки Венеціанської комісії", - наголосив президент України

За його словами, Верховна Рада України пішла на те, щоб посилити вивчення української мови на етапі дошкільної та початкової освіти з тим, щоб згодом перейти на навчання державною мовою.

"Недопустима ситуація, коли діти, які належать до національних меншин в Україні, не мають належних знань української мови, потрібної їм для подальшого навчання в університетах, розвитку кар'єри, для самореалізації в Україні", - наголосив П.Порошенко.

Президент вважає, що необхідно деполітизувати мовне питання.

"Я вважаю, що нам потрібно деполітизувати це обговорення", - зазначив П.Порошенко, відповідаючи на запитання одного з депутатів ПАРЄ.

Він наголосив, що Україна готова до тісної співпраці під час обговорення цього питання з міжнародними структурами.

"Ми готові до чіткої, зрозумілої, відкритої співпраці. Я попросив уряд, представників відповідних відомств приїхати сюди до Страсбурга і провести відповідне обговорення. Якщо потрібно, пані міністр Гриневич (глава Міносвіти і науки Лілія Гриневич - ІФ) може з вами зустрітися, почути ваші пропозиції і готова відповісти на будь-які ваші запитання", - сказав глава Української держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА