17:08 11.10.2017

В антикорупційному комітеті ВР назвали "цинічною спекуляцією" аргументацію СБУ щодо е-декларацій

2 хв читати
В антикорупційному комітеті ВР назвали "цинічною спекуляцією" аргументацію СБУ щодо е-декларацій

 У комітеті Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції вважають спекуляцією те, що Служба безпеки України аргументує потребу закрити від публічного доступу дані е-декларацій своїх співробітників прикладами гучних убивств силовиків в Україні.

"Ви пам'ятаєте ініціативу Анатолія Матіоса про те, що потрібно прибрати інформацію про декларації посадових осіб, які, як він написав, виконують завдання в інтересах оборони та безпеки", - сказав голова комітету Єгор Соболєв у середу в Києві під час комітетських слухань.

Він зазначив, що за рішенням комітету до силових органів України направили запит про те, чи відомо їм про факти, коли відкритість цих декларацій насправді нашкодила життю або здоров'ю працівників.

Адміністрація Державної прикордонної служби, Міністерство оборони, Головне управління розвідки не мають інформації про факти настання негативних наслідків, безпосередньо пов'язаних з оприлюдненням у відкритому доступі декларацій осіб, які належать до їх кадрового складу. "Військова розвідка не бачить нічого страшного у відкритості, яка сьогодні існує", - резюмував народний депутат.

"Найсумніша відповідь надійшла від Василя Грицака - керівника Служби безпеки України", - поінформував він.

За словами Є.Соболева, у своїй відповіді СБУ наводить факти трьох смертей службовців. "У Маріуполі пана Харабарюша - ви пам'ятаєте підрив автомобіля 31 березня, співробітника саме Головного управління розвідки Міноборони Шаповала - теж підірваний в автомобілі в Києві 28 червня, цього самого дня ... в Костянтинівському районі Донецької області співробітник СБУ Ввозний, ще двоє його колег були поранені", - розповів голова комітету.

Він процитував відповідь глави СБУ: "Зазначені події свідчать про те, що принципи прозорості та відкритості, на яких ґрунтується антикорупційне законодавство України в частині порядку здійснення фінансового контролю, потребують адаптації до сучасних умов гібридної війни та широкомасштабної антитерористичної операції".

Є.Соболєв вважає небезпечним таке ставлення глави СБУ до антикорупційного законодавства.

За його словами, в комітеті перевірили інформацію, викладену спецслужбою у відповіді, і з'ясували, що е-декларації зазначених загиблих силовиків не були відкриті для вільного доступу. "В цьому випадку посилатися на те, що відкритість інформації потребує корекції антикорупційного законодавства - це, як на мене, цинічна спекуляція на смертях загиблих захисників України", - заявив голова комітету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА