14:23 12.10.2017

Ініціаторами нападок на закон про освіту України в ПАРЄ були угорська та румунська делегації

2 хв читати
Ініціаторами нападок на закон про освіту України в ПАРЄ були угорська та румунська делегації

Угорська та румунська делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи найбільше атакували мовну статтю українського закону про освіту під час розгляду відповідної резолюції, констатував член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко (фракція "Блок Петра Порошенка").

"Політичний сенс у тому, що резолюцію атакували угорські та румунські депутати, особливо угорські, - наступного року в Угорщині вибори, і вони намагаються продемонструвати боротьбу за права угорців у всьому світі", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер, коментуючи ухвалення резолюції.

За його словами, критика українського закону полягала в тому, що стосовно мовної статті не провели консультацій із представниками національних меншин до того, як було ухвалено закон про освіту, що містить її.

О.Гончаренко також зазначив, що деякі його колеги вбачають у цьому порушення Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

Відповідаючи на запитання, чи може це бути пов'язане з посиленням впливу РФ у ПАРЄ, народний депутат сказав: "Із Росією це мало пов'язано. Основна ініціатива виходила від угорської та румунської делегацій. Антиукраїнські сили завжди готові підтримати будь-який антиукраїнський почин, але в цій ситуації ініціатива виходила не від них, а від угорців та румунів".

Перший заступник голови Верховної Ради, член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко зазначила, що під час дебатів у залі ПАРЄ було трохи більше ста депутатів, при цьому згуртованість продемонстрували румунська, молдовська та угорська делегації.

"Румунська, молдовська, угорська делегації мобілізувалися, і саме ці делегації та ліві, що приєдналися до них, дали голоси за цю резолюцію", - написала вона на сторінці в Фейсбуці.

За словами І.Геращенко, українська делегація була проти, оскільки наполягає на отриманні висновку Венеціанської комісії. "Вважаємо сьогоднішні емоційні і провокаційні заяви депутатів деяких національних парламентів тиском на Венеціанську комісію", - додала вона.

І.Геращенко заявила про продовження захисту прав усіх українських дітей на гідну освіту, здобуття вищої освіти і конкуренцію в отриманні першого робочого місця.

"А для цього потрібно знати не тільки материнську мову, а й державну, українську", - підсумувала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА