10:27 14.10.2017

Порошенко з нагоди 75-річчя УПА: Історична пам'ять не має робити сьогодення і майбутнє заручниками минулого

2 хв читати
Порошенко з нагоди 75-річчя УПА: Історична пам'ять не має робити сьогодення і майбутнє заручниками минулого

Президент України Петро Порошенко в день 75-річчя створення Української повстанської армії (УПА) закликає українців не тільки пам'ятати і шанувати історію, а й прагнути до взаємного прощення для мирних відносин з європейськими сусідами.

"Сьогодні – 75 років від дня її (УПА) створення. Водночас данина історичній пам’яті не повинна робити теперішнє та майбутнє заручником минулого. Ми пам’ятаємо все величне, не забуваючи і про важкі сторінки нашої історії. І завжди слід зважувати на мудру пораду Івана Павла Другого – прощати і просити прощення, тобто відчувати не лише свій біль, але й чужий. Це важливо для того, щоб мати добрі стосунки і довіру з європейськими сусідами", – сказав глава держави на церемонії складання урочистої клятви ліцеїстами Київського військового ліцею ім. Івана Богуна в суботу в Києві.

П.Порошенко нагадав, що під час Другої світової війни частина українців боролася проти двох тоталітарних режимів. "Для більшості наших дідів і прадідів війна закінчилася в травні 45-го. Але не для воїнів УПА. Їхня боротьба з комуністичним тоталітарним режимом тривала ще понад десять років", – додав він.

Президент також нагадав про акцію "Запад", коли за один день "сталінські карателі зробили нелюдський злочин - депортували із західних областей України до Сибіру понад 76 тисяч українців".

"Гарантувати, що ніколи більше не повторяться подібні трагедії, можна лише, коли ми маємо свою міцну, сильну, вільну і незалежну державу. А для того нам потрібна сильна армія, яку ми створили протягом трьох років і яку постійно зміцнюємо", – підсумував глава держави.

У зверненні до українців з нагоди 75-річчя створення УПА П.Порошенко зазначив, що ця армія справді була народною і боролася за "цілковите звільнення всіх українських земель і українського народу від загарбників" і для того, щоб здобути Українську самостійну соборну державу.

"Учасники національно-визвольного руху визнані нашою державою, а їхні подвиги завжди залишатимуться прикладом для прийдешніх поколінь. Пам'ять про перемоги воїнів Української повстанської армії надихає сучасних захисників України, які протистоять російській агресії, надає їм сили та мужності. І ми віримо в їхню перемогу", – наголосив президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА