19:08 19.10.2017

ВР відхилила три законопроекти про зміну системи виборів в Україні, з 7 листопада візьметься за кодекси

3 хв читати
ВР відхилила три законопроекти про зміну системи виборів в Україні, з 7 листопада візьметься за кодекси

Народні депутати не підтримали жодного з трьох законопроектів про вибори народних депутатів, які передбачали зміну системи виборів.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідні законопроекти №№1068 та 1068-1 зібрали менше ніж 100 голосів народних депутатів кожен за 226 мінімально необхідних. Законопроект №1068-2 набрав 169 голосів; парламентарі також не підтримали пропозицію спікера направити його на доопрацювання в профільний комітет або автору законодавчої ініціативи.

Таким чином, парламент відхилив усі три ініціативи, не прийнявши жодної з них за основу. "Ми пройшли перший етап реформи виборів", - зіронізував голова Верховної Ради України Андрій Парубій після голосування.

Він додав, що наступного пленарного тижня, який розпочнеться 7 листопада, Верховна Рада продовжить розгляд законодавства про вибори - до парламенту внесено два проекти виборчого кодексу під №№3112 та 3112-1.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект №1068 авторства народного депутата Юрія Мірошниченка (фракція "Опозиційний блок") передбачає, що вибори народних депутатів відбуваються на основі пропорційної системи з обранням депутатів у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі за списками кандидатів у депутати від політичних партій і блоків. У розподілі мандатів депутатів беруть участь партії, виборчі списки яких за підсумками голосування на виборах набрали не менше ніж 3% голосів. За підсумками голосування право на участь у розподілі депутатських мандатів отримують кандидати в депутати, які входили до партійних списків й отримали 1% та більше відсотків голосів виборців.

Законопроект №1068-1 авторства групи народних депутатів на чолі з лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко передбачає, що вибори народних депутатів відбуваються за пропорційною системою з відкритими списками - загальнодержавним виборчим списком із закріпленням кандидатів у депутати за територіальними виборчими округами. Вибори проводяться в єдиному загальнодержавному багатомандатному окрузі, що включає всю територію України і закордонний округ. У межах багатомандатного округу створюється 450 територіальних виборчих округів. Партія висуває загальнодержавний виборчий список, до якого входять від 100 до 450 кандидатів у депутати. За кожним із них, окрім першої десятки, обов'язково закріплюється територіальний виборчий округ.

Законопроект №1068-2 авторства позафракційного народного депутата Віктора Чумака пропонував модель виборчої системи, коли вибори депутатів здійснюються на основі пропорційної системи за загальнодержавними і регіональними виборчими списками кандидатів у депутати від політичної партії. Партія, яка має намір брати участь у виборах, висуває на своєму з'їзді кандидатів у вигляді єдиного списку в загальнодержавному окрузі. З числа кандидатів, включених до цього списку, партія на цьому ж з'їзді формує і затверджує регіональні списки кандидатів у депутати в кожному виборчому регіоні.

Як повідомлялося, ці три законопроекти були зареєстровані в парламенті ще в грудні 2014 року.

Проекти виборчого кодексу - №3112 авторства народного депутата Валерія Писаренка (депутатська група "Відродження") та №3112-1, одним зі співавторів якого є голова Верховної Ради Андрій Парубій - були внесені до парламенту у вересні та жовтні 2015 року. Спікер неодноразово зазначав, що розгляд цих ініціатив відбудеться за повною процедурою.

Як відомо, зміна системи виборів народних депутатів є однією з вимог акції за "велику політичну реформу", яка з 17 жовтня відбувається біля будівлі Верховної Ради.

Згідно з календарним планом, наступний пленарний тиждень відбудеться 7-10 листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА