16:46 20.10.2017

Протестні акції фонові, але послаблюють владу - політологи

3 хв читати

Акції протесту в центрі Києва мають ознаки "свята неслухняності", без емоційної складової та масових "майданівських" настроїв, послаблюють позицію влади і президента, граючи на руку окремим політикам, вважають політологи.

Директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко на прес-конференції в п'ятницю в агентстві "Інтерфакс-Україна" висловив думку, що протягом трьох років накопичилася велика кількість помилок влади, яких не слід було допускати.

"Роль Саакашвілі в цьому? Він швидше граючий тренер, він не політичний лідер і не буде ним... Він такий собі модератор протестних настроїв, і він це прекрасно розуміє", - сказав політолог.

В.Небоженко продовжив: "Не треба було чекати, що це буде Майдан-3... Люди вже не хочуть Майдану, на хвилі якого прийшли політики, які зараз не хочуть поступатися ніякою владою".

Він вважає, що президент України, "використовуючи протестну енергію, проштовхнув низку законів, які, швидше за все, будуть працювати на нього".

Разом з тим, В.Небоженко зазначив: "Україна хоче "розлучитися" з Порошенком, і приводи будуть використані... Але до будь-якого приводу потрібні ще й обставини... У будь-якому великому бунті важливий емоційний аспект. Якщо його немає - люди не ведуться".

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов зазначив, що протестні акції - це швидше "настрій в головах у політичної еліти, у людей".

"Майдан на цьому тижні перейшов у фоновий режим існування. З одного боку, він невдалий, бо не був масштабним... Але він дуже показовий... Фоновий характер Майдану нічого доброго не віщує для нинішньої влади і говорить про те, що ми вповзаємо в кризу", - сказав він.

В.Карасьов вважає, що протестні акції тягнуть за собою "значне послаблення влади і, перш за все, особистої влади Порошенка". На думку політолога, через ослаблення влади президента і глави МВС та "Народного фронту" "можемо спостерігати деперсоніфікацію інституту президентства". "Колективне президентство, можливо, - це рух в напрямку парламентської республіки згодом", - додав він.

"Шанси на переобрання після всіх цих подій у чинного президента стають меншими. І це важливо. У нього була амбіція переобратися на другий термін. Мені здається, що після цього тижня шанси на переобрання стають меншими", - вважає В.Карасьов.

Він також висловив думку про те, що М.Саакашвілі після цих подій "частково політично помстився і повернувся в українську політику". За словами Карасьова, президентом М.Саакашвілі бути не може, але цілком може претендувати на прем'єрство.

"З огляду на те, що є два лідери президентських електоральних рейтингів - Порошенко і Тимошенко, відповідно, зменшення шансів на переобрання Порошенка дає додатковий бонус для обрання президентом Тимошенко", - підсумував політолог.

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко додав: "Якщо до 17 жовтня Порошенко цілком серйозно думав, як би йому обратися на другий термін, то тепер питання виглядає інакше: як досидіти перший термін".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА