07:12 21.10.2017

Нардепи можуть повернутися до розгляду законопроекту щодо виборів на поточній сесії Ради, змінивши його назву

3 хв читати
Нардепи можуть повернутися до розгляду законопроекту щодо виборів на поточній сесії Ради, змінивши його назву

Протягом поточної сесії депутати можуть знову розглянути законопроект про вибори, змінивши його назву, заявив заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера.
"Згідно з регламентом той законопроект, який отримав менше 226 голосів народних депутатів вважається відхиленим. Наслідком цього є те, що цей законопроект не може реєструватися у Верховній Раді протягом поточної сесії, тільки протягом наступної. Але нічого не заважало народним депутатам раніше , коли було для цього бажання, реєструвати проект, змінивши назву. Тобто, якщо буде бажання - проблем не бачу", - заявив А.Магера в ефірі "5 каналу".
Як повідомлялося, 19 жовтня народні депутати не підтримали жоден з трьох законопроектів про вибори народних депутатів, які припускали зміну системи виборів.
Законопроекти №№1068 і 1068-1 зібрали менше 100 голосів народних депутатів кожен при 226 мінімально необхідних. Законопроект №1068-2 набрав 169 голосів; парламентарі також не підтримали пропозицію спікера направити його на доопрацювання в профільний комітет або автору законодавчої ініціативи.
Таким чином, парламент відхилив усі пропозиції, три ініціативи, не прийнявши жодної з них за основу. "Ми пройшли перший етап реформи виборів", - зіронізував голова Верховної Ради України Андрій Парубій після голосування.
Він додав, що на наступному пленарному тижні, який розпочнеться 7 листопада, Верховна Рада продовжить розгляд законодавства про вибори - до парламенту внесено два проекти Виборчого кодексу під №№3112 і 3112-1.
Згідно з пояснювальною запискою, законопроект №1068 авторства народного депутата Юрія Мірошниченка (фракція "Опозиційний блок") передбачає, що вибори народних депутатів відбуваються на основі пропорційної системи з обранням депутатів у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі за списками кандидатів у депутати від політичних партій і блоків. У розподілі мандатів депутатів беруть участь партії, виборчі списки яких за підсумками голосування на виборах набрали не менше 3% голосів. За підсумками голосування право на участь у розподілі депутатських мандатів отримують кандидати в депутати, які входили в партійні списки і отримали 1% і більше голосів виборців.
Законопроект №1068-1 авторства групи народних депутатів на чолі з лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко передбачає, що вибори народних депутатів проходять за пропорційною системою з відкритими списками - загальнодержавним виборчим списком із закріпленням кандидатів в депутати по територіальних виборчих округах. Вибори проводяться в єдиному загальнодержавному багатомандатному окрузі, що включає всю територію України та закордонний округ. В межах багатомандатного округу створюється 450 територіальних виборчих округів. Партія висуває загальнодержавний виборчий список, до якого входить від 100 до 450 кандидатів у депутати. За кожним з них, крім першої десятки, обов'язково закріплюється територіальний виборчий округ.
Законопроект №1068-2 авторства позафракційного народного депутата Віктора Чумака пропонував модель виборчої системи, коли вибори депутатів здійснюються на засадах пропорційної системи за загальнодержавними і регіональними виборчими списками кандидатів у депутати від політичної партії. Партія, яка має намір брати участь у виборах, висуває на своєму з'їзді кандидатів у вигляді єдиного списку в загальнодержавному окрузі. З числа кандидатів, включених до цього списку, партія на цьому ж з'їзді формує і затверджує регіональні списки кандидатів в депутати в кожному виборчому регіоні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА