19:50 27.10.2017

Українська сторона ТКГ стурбована заявою Путіна про небажання передавати Києву контроль над неконтрольованою ділянкою кордону

2 хв читати
Українська сторона ТКГ стурбована заявою Путіна про небажання передавати Києву контроль над неконтрольованою ділянкою кордону

Українська сторона тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі в Мінську порушувала питання створення окремої робочої підгрупи щодо неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, а також висловила стурбованість небажанням керівництва Росії передавати Києву контроль над цією ділянкою.

"Українська сторона ставить питання створення окремої робочої підгрупи щодо непідконтрольної Україні ділянки українсько-російського кордону. На засіданні ТКГ українська сторона висловила занепокоєння нещодавньою заявою президента РФ, зробленою ним на Валдайському форумі, про те, що російська сторона не має наміру передавати Україні контроль над відповідною ділянкою кордону", - написала прес-секретар другого президента України, представника Києва в ТКГ Леоніда Кучми Дарина Оліфер на сторінці у Facebook у п'ятницю за підсумками засідання ТКГ.

За її словами, у рамках гуманітарної підгрупи українська сторона вкотре передала ОРДЛО свої пропозиції щодо звільнення заручників. Найближчими днями координатор підгрупи від ОБСЄ Тоні Фріш вирушить до ОРЛО для відвідування заручників і перевірки умов їх утримання. "Ми сподіваємося, що ця поїздка дасть змогу зрушити з місця процес звільнення людей", - зазначила Д.Оліфер.

У рамках підгрупи з безпеки на засіданні ТКГ українська сторона висловила обурення черговим фактом агресії та обмеження свободи відносно СММ ОБСЄ, а саме тим, що 25 жовтня НЗФ ОРДО погрожували представникам місії важким кулеметом. "Ми наполягаємо на повному і безперешкодному доступі СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, зокрема непідконтрольної частини українсько-російського кордону", - озвучила позицію Києва прес-секретар Л.Кучми.

Крім того, на засіданні ТКГ йшлося про саботаж із боку ОРЛО початку роботи КПВВ "Золоте". Українська сторона закликала РФ вплинути на ОРЛО заради виконання своєї частини зобов'язань з відкриття цього КПВВ.

"Врегулювання комплексу питань безпеки залишається обов'язковою умовою для подальшої імплементації всього пакета Мінських угод. У цьому контексті повернення до лінії розмежування, встановленої меморандумом від 19 вересня 2014 року, також є питанням безпеки і потребує вирішення. Згідно з цим меморандумом, Дебальцеве має перебувати під контролем України; уздовж неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону необхідно створити зони безпеки; район населених пунктів Саханка, Новоазовськ, Кумачове, Кальміуське має бути вільним від важкого озброєння", - також повідомила Д.Оліфер про ключові питання, що розглядаються на засіданні ТКГ.

За її словами, принципові питання, які мають стояти на порядку денному політичної підгрупи, - скасування указу президента РФ про визнання документів, виданих нелегітимною владою ОРДЛО; відмова від експропріації української власності та від впровадження рублевої зони на території ОРДЛО і дезавуація заяв про встановлення так званого кордону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА