10:24 30.10.2017

Порошенко підписав закон про ратифікацію двох протоколів до Європейської конвенції з прав людини

2 хв читати
Порошенко підписав закон про ратифікацію двох протоколів до Європейської конвенції з прав людини

Президент України Петро Порошенко підписав закон про ратифікацію протоколів №15 та № 16 до Європейської конвенції з прав людини та основних свобод, повідомляє прес-служба глави держави.

"Ратифікація зазначених протоколів свідчить про прихильність України до ідей і завдань Конвенції - поваги і захисту прав і основних свобод людини в Європі, а також підтверджує намір України брати активну участь у реформуванні Європейського суду з прав людини з метою підвищення його ефективності. Ухвалення закону забезпечить посилення ролі Європейського суду, що сприятиме імплементації Конвенції в національну правову систему", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Раніше в понеділок про підписання закону повідомив голова постійної делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенко" Володимир Ар'єв.

У вересні П.Порошенко вніс на розгляд парламенту проект закону України "Про ратифікацію протоколів №15 і №16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод".

Протокол №16 дасть можливість Верховному Суду до ухвалення рішення щодо конкретної справи отримати від ЄСПЛ консультативний висновок з питань тлумачення або застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. "Це є ефективним механізмом запобігання судовим помилкам у застосуванні Конвенції та сприятиме формуванню позитивної судової практики в питаннях захисту прав людини", - зазначається в повідомленні.

Протоколи №15 і №16 до Конвенції підписані Україною 20 червня 2014 року.

Протокол №15 набуває чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного терміну від дати, коли всі Високі Договірні Сторони Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод висловили свою згоду на обов'язковість для них цього протоколу, крім ст.4, яка набуває чинності після закінчення шести місяців з дати набрання чинності протоколом №15.

Протокол №16 набуває чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного терміну від дати, на яку десять Високих Договірних Сторін Конвенції виклали свою згоду на обов'язковість для них цього протоколу.

Станом на 6 вересня 2017 року протокол №15 до Конвенції підписали 45 держав, 35 з них вже висловили свою згоду на обов'язковість для них цього протоколу.

Протокол №16 до Конвенції вже підписали 18 держав, 8 з них висловили свою згоду на обов'язковість для них цього протоколу.

Верховна Рада прийняла відповідний законопроект 5 жовтня. 12 жовтня його підписав голова Верховної Ради Андрій Парубій. А 13 жовтня документ було спрямовано на підпис президенту.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА