18:50 30.10.2017

РФ має вивести свої сили з Донбасу, щоб туди зайшли миротворці ООН

2 хв читати
РФ має вивести свої сили з Донбасу, щоб туди зайшли миротворці ООН

Виведення російських військових з непідконтрольних українському уряду районів Донецької та Луганської областей є одним із першочергових заходів, необхідних для введення миротворчої місії ООН на Донбас, заявляє спеціальний представник Держдепартаменту США з Україною Курт Волкер.

"Спочатку сторони мають домовитися, що місія буде, і узгодити мандат. Потім втілити механізми, щоб вона почалася. Щоб миротворці зайшли, Росія має вивести свої сили. З боку України має бути координація з ООН", - сказав К.Волкер в інтерв'ю "Громадському", опублікованому в понеділок на порталі hromadske.ua.

За словами К.Волкера, під час бесід в Києві минулого тижня з президентом, урядом, народними депутатами він побачив, "що є спільне розуміння: Україна має відновити контроль над цими територіями".

"І Мінськ - єдиний доступний шлях. Якщо умови виконають обидві сторони, Україна відновить суверенітет, що і є кінцевою метою. Тому я вважаю, що готовність рухатися є. Так, це складно, території досі окуповані, вогонь не припинено, з боку Росія не має жодного руху назустріч. Тому, сподіваюся, ми змусимо Росію не закріплюватися, а навпаки виводити свої сили, даючи дорогу миротворцям. Якщо ми зможемо це зробити, це змінить ситуацію і створить умови для складних рішень, які має прийняти Україна в рамках Мінська ", - заявив спецпредставник.

К.Волкер вважає, що миротворців мають "змусити виконати" сторони пункти про безпеку Мінських угод. "Не замінити, а радше змусити їх виконати. Не лише Україна на цьому наголошує, це питання об'єктивної реальності - неможливо перейти до інших умов, якщо немає безпеки. Тому саме це і мають зробити миротворці", - сказав американський дипломат.

Спецпредставник США висловив сподівання, що активне залучення США до більш широкого процесу і розмови з РФ безпосередньо, чіткий посил, що санкції не знімуть, а відносини між Росією і США погіршуватимутьсяся, доки ці питання не будуть вирішені, змінять ситуацію. "Ми також сподіваємося, що Росія зробить стратегічні зміни в поведінці. Якщо це станеться якщо вона скаже: добре, ми готові рухатися, багато що зміниться", - сказав він.

К.Волкер також наголосив, що миротворчу місія ООН з представниками т.зв. "ДНР/ЛНР" не обговорюватимуть: "Це питання вирішене: Мінські угоди - між Росією, Україною і ОБСЄ. Ідея - відновити контроль України над цими територіями, провести там вибори. Тому так званим республікам тут не місце".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА