19:20 12.11.2017

У Брюсселі закликали готуватися до провалу переговорів щодо Brexit

2 хв читати
У Брюсселі закликали готуватися до провалу переговорів щодо Brexit

Країни ЄС і бізнес повинні бути готові до того, що переговори про вихід Великої Британії можуть провалитися, заявив представник ЄС на переговорах. Каменем спотикання залишається питання про виплати з боку Лондона

Мішель Барньє, який представляє позицію Євросоюзу на переговорах по виходу Великої Британії з об'єднання, заявив, що ЄС складає плани на випадок, якщо переговори проваляться. "Всі повинні бути готові до цього, країни-члени і бізнес. Ми ведемо технічні приготування до цього", - заявив він французькому виданню Journal du Dimanche.

Він попередив, що провал переговорів призведе до негативних наслідків у багатьох областях. Наприклад, літаки британських компаній не зможуть здійснювати рейси в аеропорти Європи. Барньє додав, що розмір виплат з боку Великобританії в зв'язку з виходом зі складу союзу повинен бути збільшений (голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер в березні оцінював його розмір в £ 50 млрд). Тільки після цього переговори зможуть перейти від питання умов виходу до обговорення умов торгівлі після того, як Лондон покине об'єднання.

10 листопада Барньє заявив, що у Великої Британії є два тижні на те, щоб уточнити свою позицію по виплатах у зв'язку з виходом зі складу об'єднання, пише Guardian. Країни-члени ЄС на саміті 14-15 грудня повинні будуть вирішити, чи достатньо досягнуто з цього та інших питань, щоб перейти до наступної фази переговорів.

У Лондоні, в свою чергу, не планують називати точної суми виплат, передає Reuters з посиланням на міністра з питань виходу і Євросоюзу Девіда Дейвіса. За його словами, така домовленість була досягнута, коли Велика Британія і ЄС погоджували графік переговорів. "Британські платники податків не хотіли б, щоб я йшов на поводу і просто роздавав мільярди фунтів. Ми поводимося дуже, дуже обережно, на це питання йде багато часу, і ми готові витратити стільки часу, скільки необхідно, щоб знайти правильне рішення", - пояснив він.

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей заявила, що не може назвати точної суми, поки уряд країни не буде знати, якими будуть майбутні відносини між країною і Євросоюзом.

Велика Британія в червні 2016 року провела референдум про вихід зі складу ЄС, за вихід проголосували 51,9% тих, хто прийшов на дільниці (явка склала 72,2%). 29 березня 2017 року Великобританія офіційно повідомила Брюссель про запуск процедури виходу зі складу союзу відповідно до ст. 50 Договору про Європейський Союз. З тих пір сторони ведуть переговори про умови виходу країни і про параметри майбутніх відносин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА