20:41 14.11.2017

ВР схвалила в першому читанні проект держбюджету-2018

4 хв читати
ВР схвалила в першому читанні проект держбюджету-2018

 Верховна Рада у вівторок схвалила постанову (№7000-п) про висновки та пропозиції до проекту держбюджету-2018, що є прийняттям проекту держбюджету в першому читанні.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідне рішення проголосували 260 народних депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Окрім того, Верховна Рада цього дня схвалила в першому читанні два інші законопроекти з так званого бюджетного пакета: "Про внесення змін до Бюджетного кодексу" (№7116) та "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році" (№6776-д).

За ці документи проголосували відповідно 251 та 260 народних обранців.

Згідно з Бюджетним кодексом і регламентом Верховної Ради розгляд проекту держбюджету в першому читанні має відбуватися до 20 жовтня. Після цього Кабінет Міністрів за участю парламентського бюджетного комітету має в 14-денний термін, але не пізніше за 3 листопада, подати ВР оновлений проект з урахуванням її бюджетних висновків із порівняльною таблицею з поясненнями про відмову від включення окремих пропозицій парламенту.

Розгляд проекту держбюджету-2018 у другому читанні має завершитися до 20 листопада, а в третьому читанні та в цілому - до 1 грудня.

Водночас прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що в уряду та депутатів буде час доопрацювати бюджет з урахуванням схвалених висновків.

"Ми відкриті до якісної співпраці", - зазначив глава уряду.

Під час розгляду бюджетного пакета міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що були враховані пропозиції Асоціацією міст та зняті основні спірні питання щодо фінансової децентралізації. Зокрема, за його словами, для реверсної дотації запропоновано новий механізм розрахунків горизонтального вирівнювання місцевих бюджетів шляхом здійснення розрахунків за окремими бюджетами: міст обласного значення, районів та об'єднаних територіальних громад. Окрім того, збережено фінансування низки пільг із держбюджету та можливість отримання середньострокових позик на 8,47 млрд грн, а також враховані в субсидіях і дотаціях місцевим бюджетам внутрішньо переміщені особи, сказав глава Мінфіну.

Представник бюджетного комітету додав, що було досягнуто домовленості про збереження в 2018 році експерименту з відрахування надпланових митних платежів на розвиток доріг в областях, проте, за пропозицією депутата Ярослава Дубневича, з деякими правками.

Водночас представники опозиції, особливо фракції "Самопоміч", знову розкритикували такі правки до Бюджетного кодексу, заявляючи, що вони передають на місцеві бюджети з центрального бюджету незабезпечені доходами фінансові зобов'язання, а також запроваджують ручний розподіл субвенцій.

Що стосується правок до Податкового кодексу, то з урядових пропозицій були виключені норми про індексацію акцизів на алкоголь і рент на радіочастотний ресурс, а також про перехід на євро у встановленні акцизів на тютюн.

У бюджетних висновках парламенту, які депутати обговорювали ще 19 жовтня, зокрема, містяться пропозиції збільшити обсяг відрахувань Нацбанку України на 3,6%, або на 1,73 млрд грн, - до 49,55 млрд грн, а також опрацювати питання сплати НБУ до держбюджету відсотків за користування залишками коштів на єдиному казначейському рахунку.

Серед інших ініціатив - можливість виділення у 2018 році держгарантій на 2 млрд грн для ПАТ "Експортно-кредитного агентства України". Окрім цього, депутати допускають заборону місцевим бюджетам розміщувати їхні кошти в комерційних банках, обмеживши можливості їх розміщення лише Держказначейством або державними цінними паперами.

Ще однією новацією є можливість списання з Києва до 3,56 млрд грн зобов'язань перед державою у разі, якщо місто спрямує таку суму на будівництво метро від ст. "Сирець" на Виноградар з електродепо та Подільсько-Воскресенського мосту через Дніпро.

Окрім того, під час підготовки проекту держбюджету до другого читання запропоновано збільшити видатки з цілої низки бюджетних програм сумарно приблизно на 2 млрд грн. Зокрема, 340 млн грн - на бюджетну програму з фінансування вишів III і IV рівнів акредитації, 162,7 млн грн на програму зі створення національних фільмів та підтримку Національного центру Довженка, 80 млн грн на фінансування медзакладів, 60 млн грн - на обслуговування та забезпечення діяльності Верховної Ради.

Згідно з текстом документа, депутати пропонують уряду підвищити прожитковий мінімум і мінімальну зарплату, виходячи з можливостей і прогнозованого економічного зростання.

Верховна Рада вбачає можливість збільшити видаткову частину проекту бюджету за рахунок зростання податків і зборів на доходи фізичних осіб, рентної плати за використання надр для видобутку газу, а також за рахунок збільшення частини чистого прибутку (доходу) державних підприємств, що відраховується до бюджету. Зокрема, йдеться про перерахування відповідної частини чистого прибутку НАК "Нафтогаз України".

Документ також передбачає додаткові 5 млрд грн на субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих територій за рахунок скорочення на цю суму Держфонду регіонального розвитку.

Під час слухань 14 листопада депутати лише вирішили запровадити з 2018 року обмеження в 150 млн грн на бюджетні дотації на одного сільгоспвиробника.

Згідно з урядовим проектом держбюджету-2018, його доходи пропонується збільшити порівняно із запланованими доходами держбюджету-2017 на 13,8% - до 877,4 млрд грн, зокрема за загальним фондом - на 15,7%, до 811,66 млрд грн. Видатки намічено наростити на 12,7% - до 948,13 млрд грн, зокрема за загальним фондом - на 14,4%, до 878,48 млрд грн. Граничний розмір дефіциту при цьому збільшується всього на 0,4% - до 77,95 млрд грн.

Уряд побудував проект держбюджету-2018 на прогнозі зростання реального ВВП на 3% за інфляції 8,1%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА