10:45 17.11.2017

Віце-прем'єр Угорщини заявив про право угорців за кордоном на автономію і громадянство

2 хв читати
Віце-прем'єр Угорщини заявив про право угорців за кордоном на автономію і громадянство

Віце-прем'єр-міністр Угорщини Жолт Шем'єн (Zsolt Semjén) заявив, що етнічні угорці за кордоном мають право на автономію та угорське громадянство.

Таку позицію він озвучив в ефірі телеканалу М1. Текст виступу розміщено на сайті угорської партії влади "Фідес" і цитується інтернет-виданням "Європейська правда".

Ж.Шем'єн наголосив, що в угорському суспільстві та парламентському політикумі "існує загальний консенсус" стосовно того, що угорці за кордоном мають право на автономію, угорське громадянство та право голосу.

"Угорське громадянство для закарпатців - це не лише емоційне питання, а й екзистенціальне, оскільки дає змогу вільно пересуватися світом. Уряд прагне того, щоб після сотні років репресій від "Тріанона" люди відчули переваги бути громадянином Угорщини", - сказав він.

Віце-прем'єр заявив, що уряд Угорщини несе відповідальність за всіх закордонних угорців і виконує всі свої зобов'язання перед ними, зокрема шляхом надання громадянства.

За словами Ж.Шем'єна, незабаром присягу прийме мільйонний громадянин Угорщини за кордоном. За спрощеною процедурою в країнах Карпатського басейну угорське громадянство отримали 870 тис. осіб.

Значну частину виступу угорський віце-прем'єр присвятив українському закону про освіту.

За його словами, в Закарпатті саме угорський уряд підтримує всю інституційну систему. "Це стосується матеріальної допомоги лікарям, учителям, забезпечення безкоштовного харчування для дітей молодшого віку, доставки вакцин", - пояснив Ж.Шем'єн.

Однак, за його словами, наразі цю структуру жорстоко атакували. "Сьогодні, доки мовне законодавство не буде відкликано, угорський уряд перешкоджатиме всім важливим для України ініціативам", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА