07:45 18.11.2017

Двері НАТО відкриті для України - Столтенберг

2 хв читати
Двері НАТО відкриті для України - Столтенберг

Двері Північноатлантичного альянсу (НАТО) відкриті для України, проте рішення про прийняття до своїх лав прийматимуть усі 29 членів організації, заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг під час Міжнародного форуму Галіфакс.
"Двері НАТО відкриті, і найкращим доказом цього є те, що з кінця Холодної війни і до теперішнього моменту кількість членів НАТО майже подвоїлася. По-друге, ми в цьому році також отримали нового члена. До нас навесні приєдналася Чорногорія і в НАТО стало 29 членів. Отже, двері НАТО відкриті. Звичайно для того, щоб стати членом НАТО необхідно виконати вимоги Альянсу, реформуватися. І Грузія, і Україна зараз сфокусовані на реформах, на модернізації оборонних інститутів, боротьби з корупцією та посилення демократичних х інститутів", - йдеться в повідомленні на сайті міжнародної радіокомпанії Радіо Свобода в п'ятницю ввечері з посиланням на Й.Столтенберга.
Відповідаючи на питання про ставлення Альянсу до питання членства України і Грузії, він підкреслив, що НАТО, Канада, інші союзники допомагають і Україні, і Грузії з виконанням реформ. "Врешті-решт, рішення про прийняття чи неприйняття нових членів візьмуть 29 країн-членів НАТО. Ніхто інший не має права втручатися, накласти вето на такий процес. Кожна суверенна країна має право самостійно визначати свій шлях, а НАТО вирішить, чи будемо ми розширюватися, чи ні ", - додав Й.Столтенберг.
Членство України в НАТО підтримав і міністр оборони Канади Хардит Саджан.
"Україна не має більш сильної підтримки, ніж вона отримує від Канади. У нас більше мільйона громадян українського походження. Ми дуже чутливо ставимося до того, що зараз відбувається в Україні - до незаконної анексії Криму, подій на Донбасі. Спочатку треба вирішити ці проблеми і працювати над реформами в Збройних силах України, щоб вони врешті-решт не тільки приєдналися до НАТО, а стали самодостатніми, що відповідає і інтересам самої України", - зазначив він.
Х.Саджан також підтвердив, що за умови вирішення цих проблем, Канада підтримує повноправне членство України в НАТО.
"Ми не можемо забувати про Україну. Там знаходяться 200 наших військових. Наші зусилля в Україні не є ізольованими, вони є частиною більш широких зусиль, колективного сигналу про стримування, який адресований Росії", - зазначив Х.Саджан, відповідаючи на питання щодо закордонних безпекових місій Канади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА