14:27 22.11.2017

"Шпигунський скандал" навколо Шаройка негативно вплине на співпрацю Мінська та Києва

2 хв читати
"Шпигунський скандал" навколо Шаройка негативно вплине на співпрацю Мінська та Києва

Звинувачення українського журналіста Павла Шаройка в шпигунстві негативно вплине на співпрацю Мінська та Києва, заявив посол України у Білорусі Ігор Кизим.

"Очевидно, що нічого хорошого для наших відносин тут немає. Слід було б порівняти ту шкоду, якої завдав безпеці Білорусі журналіст, який начебто тут мережу агентів створив, із тією шкодою, яку для наших двосторонніх відносин мав хоч б один той брифінг представника КДБ (брифінг офіційного представника КДБ Білорусі Дмитра Побяржина 20 листопада - ІФ). І для двосторонніх відносин на політичному рівні, і побутових", - сказав І.Кизим в інтерв'ю "Єврорадіо".

Посол послався на проведені українськими телеканалами опитування, згідно з якими позитивний імідж Білорусі в очах простих українців падає. "Не так імідж народу, як імідж влади", - зазначив дипломат.

За інформацією посла, після цього випадку "навіть окремі візити було перенесено". "І якщо у вас буде засідання ПАРЄ, то наші депутати можуть ухвалити рішення обмежити кількість делегації. Можна сказати, що окремі чиновники з уряду прийняли рішення утриматися від поїздок до Білорусі, поки що", - додав голова української дипмісії.

"Це негативно вплине на розвиток усієї співпраці", - наголосив він.

На його думку, сторонам "треба відновити рівень довіри, який сильно впав після інцидентів останнім часом - і з П.Шаройком, і з Павлом Грибом".

Говорячи про "шпигунський скандал" із П.Шаройком, І.Кизим заявив, що цей інцидент спровокований.

"Я упевнений на сто відсотків. Була проведена спеціальна акція, щоб створити ситуацію, яку ми сьогодні й маємо", - зауважив він.

"Очевидно, що це було сплановано або білоруськими, або російськими спецслужбами", - зазначив посол.

Він не виключив, що затримання П.Шаройка було відповіддю на затримання в червні поточного року в Чернігові білоруса, обвинуваченого в шпигунстві на користь Російської Федерації.

"Це дійсно виглядає помстою за затримання того громадянина", - сказав І.Кизим.

17 листопада стало відомо про те, що 25 жовтня в Мінську затримали власкора UA:Українське радіо П.Шаройка.

Офіційний представник Комітету держбезпеки Білорусі Дмитро Побяржин у понеділок, 20 листопада, повідомив, що КДБ затримав П.Шаройка за обвинуваченням у "створенні в республіці агентурної мережі". За його словами, П.Шаройко визнав, що є кадровим співробітником розвідки України, а координацію його розвідувальної діяльності нібито здійснював радник посольства України в Білорусі Ігор Скворцов, у зв'язку з чим останнього було оголошено персоною нон ґрата.

Україна, у свою чергу, керуючись принципом взаємності, вислала білоруського дипломата з країни.

МЗС Білорусі розцінило рішення Києва вислати білоруського дипломата як абсолютно безпідставне та назвало його недружнім кроком.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА