17:49 23.11.2017

Єдиною формою захисту кримськотатарського народу є звільнення Криму - Порошенко

2 хв читати

Єдиною формою захисту кримськотатарського народу є звільнення Криму від окупації, вважає президент України Петро Порошенко.

Глава Української держави після зустрічі з президентом Європейської Ради Дональдом Туском у Брюсселі в четвер розповів журналістам, що поінформував Д.Туска про останні обшуки, проведені російською окупаційною владою в активістів кримськотатарського народу на півострові.

"Я його поінформував про жахливі події, які сьогодні сталися в Криму, коли під час обшуків і затримання кримськотатарських активістів, активістка, яка має дуже важливу історію захисту інтересів кримськотатарського народу, під час затримання померла. Ми не маємо наміру з цим миритися. Росія повинна нести відповідальність за ці жахливі кроки, і хочу заявити, що єдиною формою захисту кримськотатарського народу є звільнення Криму від окупації", - сказав П.Порошенко.

Раніше цього дня речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца повідомила про проведення обшуків у представників кримськотатарської громади та затримання на окупованому РФ півострові Крим.

За даними правозахисної організації "КримSOS", обшуки відбулися в м. Сімферополі, с. Сімеїз, селах Холодівка, Грушівка, Южне. Були затримані Руслан Трубач, Бекір Дегерменджі, Асан Чапух Казім Аметов, Куртсеїт Абдуллаєв, Кязім Аметов та Веджіє Кашка.

За інформацією лідера меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата України фракції "БПП" Рефата Чубарова, В.Кашка була госпіталізована і згодом померла. "З Криму прийшла чорна звістка про смерть ветерана кримськотатарського національного руху, 82-річної легендарної Веджіє Абла Кашка, якій стало зле під час обшуку її будинку. Веджіє Абла Кашка померла в машині швидкої допомоги", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За словами лідера меджлісу, аналіз інформації, що надходить, свідчить про широкомасштабну спецоперацію ФСБ РФ у Криму з метою нових арештів активістів національного руху і компрометації меджлісу. "При цьому роль провокатора, явного або вимушеного, відведена громадянину Туреччини Юсуфу Айтану, який втерся в довіру до сім'ї Веджіє Абла Кашка", - повідомив Р.Чубаров.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА