09:49 24.11.2017

У Брюсселі відбудеться саміт "Східного партнерства", орієнтований на співпрацю і виконання угод

5 хв читати
У Брюсселі відбудеться саміт "Східного партнерства", орієнтований на співпрацю і виконання угод

 Глави держав і урядів країн ЄС і шести країн "Східного партнерства" обговорять у п'ятницю на П'ятому спільному саміті в Брюсселі майбутню співпрацю і підіб'ють підсумки того, що було досягнуто після зустрічі у верхах у Ризі в 2015 році, повідомив журналістам високопоставлений європейський чиновник.

"Стан співробітництва показує на сьогоднішній день, що це партнерство продуктивно. Воно продовжує посилюватися і поглиблюватися. Ми бажаємо партнерства з далекосяжними планами, але також партнерства, що залишається реалістичним і заслуговує на довіру", - сказав функціонер ЄС, який виступив у вівторок перед журналістами на умовах анонімності.

При цьому ЄС "не нав'язує вибору своїм партнерам". "Ми також не вимагаємо від них обирати між нами та іншими. Вони можуть мати зв'язки з іншими країнами, і ми не вважаємо, що пропоновані нами рамкові умови можуть перешкодити їм будувати відносини з іншими державами-сусідами", - додав співрозмовник ЗМІ.

За його словами, Євросоюз будує цю роботу з урахуванням різноманітності партнерів, проявляючи індивідуальний підхід і беручи до уваги "прагнення і цілі кожного з партнерів".

"Ми пропонуємо їм такі формулювання, які, якщо необхідно, сумісні з іншими їхніми діями в регіоні", - сказав європейський чиновник. Наприклад, зазначив він, в ЄС вважають, що угоди про поглиблені та всеосяжні зони вільної торгівлі держав-партнерів із ЄС сумісні з угодами про вільну торгівлю, які вони укладали в рамках СНД.

Він навів у приклад випадок з Вірменією, вказавши на те, що в Брюсселі стежили за тим, щоб угода з Єреваном в рамках "Східного партнерства", яку буде підписано в кулуарах саміту, було "сумісним із зобов'язаннями, якими пов'язана Вірменія в інших контекстах".

Визначивши свій підхід до "Східного партнерства" як орієнтований на результати, Європейський союз виділив 20 головних завдань, що мають бути реалізовані до 2020 року. Джерело нагадало, що для досягнення цих цілей на саміті в Ризі були визначені чотири базові напрями співпраці: посилення економіки (економічний розвиток і ринкові можливості), посилення управління (зміцнення інститутів і здорове управління), посилення зв'язків (транспортна доступність, енергоефективність, навколишнє середовище і зміна клімату), зміцнення суспільства (мобільність і спілкування між людьми).

Під час ознайомлення журналістів з порядком саміту "Східного партнерства", інший високопоставлений представник ЄС навів деякі приклади виконання намічених "20 завдань". За його словами, ЄС надав допомогу понад 600 організаціям громадянського суспільства і має намір подвоїти свою підтримку громадянських ініціатив у країнах програми.

У сфері економіки за роки встановлення партнерства були створені десятки тисяч робочих місць, підготовлені 20 тис. фахівців, виділені кредити тисячам підприємств.

Євросоюзу, продовжив чиновник, вдалося залучити 300 муніципалітетів у регіоні "Східного партнерства", які об'єднують близько 20 млн населення, у вирішення проблем енергетичної ефективності. Надано сприяння у поліпшенні автомобільних доріг на Кавказі.

ЄС працює з партнерами в сфері стратегічної комунікації за такими напрямами, як протидія дезінформації, підготовка кадрів, підтримка незалежних ЗМІ в регіоні.

Також у роботі або на стадії підготовки перебувають інші проекти для країн "Східного партнерства".

Представникам преси також нагадали про "значний прогрес" у відносинах з деякими партнерами з часу саміту "Східного партнерства" в Ризі. Це лібералізація візового режиму для Грузії і України та укладення угод про поглиблені та всеосяжні зони вільної торгівлі з Грузією, Молдовою і Україною.

Відповідаючи на запитання, співрозмовники журналістів наголосили, що в Євросоюзі головне завдання чергового саміту "Східного партнерства" убачають у зосередженні зусиль на виконанні вже укладених угод у рамках цієї програми. На момент зустрічі з пресою вони не могли сказати, чи буде включено в спільну декларацію згадку про європейську перспективу держав-партнерів. Переговори за документом ще тривали.

"Якщо ви підтримуєте контакти з нашими партнерами, то знаєте, що деякі хотіли б більш ясних слів ЄС щодо їх прагнень у тому, що стосується приєднання до союзу. Але я думаю, що ЄС робить максимум можливого. Ми говоримо про те, що можемо сказати на основі консенсусу між державами-членами", - заявив європейський чиновник.

При цьому він запевнив, що Євросоюз не змінював своєї позиції у тому, що стосується перспективи вступу до ЄС для країн "Східного партнерства", зокрема для України.

"Угода про асоціацію ЄС з Україною містить саме визнання європейських прагнень України і вітає європейський вибір України. Це термінологія, яка використовувалася стосовно асоційованих країн, яку, звичайно, також використовували у Ризі (на саміті "Східного партнерства" у травні 2015 року - ІФ), і це основа нашої позиції. Я не бачу жодних змін у нашій позиції", - сказав співрозмовник ЗМІ у відповідь на запитання про розбіжності країн ЄС щодо європейської перспективи держав-учасниць "Східного партнерства".

Журналістам також повідомили, що порядок денний саміту "Східного партнерства" не передбачає обговорення конфліктів у країнах-учасницях програми.

Функціонер ЄС констатував, що "п'ять партнерів з шести живуть в обставинах конфлікту, і ситуація тим складніше, що в одному з цих конфліктів протистоять двоє партнерів".

"Європейський союз докладає зусиль, щоб вирішити ці конфлікти", - заявив він, нагадавши, що ЄС підтримує діяльність Мінської групи ОБСЄ щодо Нагірного Карабаху, "нормандський формат", групу 5+2 із врегулювання придністровського конфлікту і сприяє міжнародним консультацій щодо Закавказзя в Женеві. Це все, за його словами, процеси особливої важливості.

"Але ми не думаємо, що в центрі уваги саміту "Східного партнерства" мають бути ці ситуації. Він не є інструментом врегулювання конфліктів. Йдеться про платформу для обговорення та поглиблення нашого партнерства", - пояснив функціонер ЄС.

Водночас він зазначив, що над проблемами безпеки, зокрема для "Східного партнерства", ЄС працює на багатонаціональній та двосторонній основі в рамках своєї глобальної стратегії в процесі здійснюваних реформ.

У програмі ЄС "Східне партнерство" беруть участь Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА