19:47 24.11.2017

КС визнав неконституційним положення КПК про автоматичне продовження запобіжного заходу під час підготовчого судового засідання

2 хв читати
КС визнав неконституційним положення КПК про автоматичне продовження запобіжного заходу під час підготовчого судового засідання

Конституційний суд України (КС) визнав неконституційним положення Кримінального процесуального кодексу України про автоматичне продовження запобіжного заходу під час підготовчого судового засідання в разі відсутності клопотань про його зміну.

Як повідомляє у п'ятницю прес-служба уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської, Конституційний суд 23 листопада 2017 року ухвалив рішення за конституційним поданням омбудсмена про неконституційність положень речення третього ч. 3 ст. 315 Кримінального процесуального кодексу України. "Оскаржуване положення передбачає, що під час підготовчого судового засідання застосування заходів забезпечення кримінального провадження вважається продовженим у разі відсутності клопотань сторін кримінального провадження про зміну чи скасування таких заходів, обраних під час досудового розслідування", - зазначено в повідомленні.

Омбудсмен зазначає, що це рішення КС є знаковим "для розвитку правової системи України", оскільки Конституційний Суд України врахував практику Європейського суду з обґрунтованості рішень судів про утримання під вартою за ст. 5 Конвенції з прав людини для мотивації свого рішення.

"Це означає, що положення Конституції України, які кореспондують положенням Конвенції з прав людини, імпліцитно містять вимоги за рівнем не нижчим, ніж ті, що передбачаються Конвенцією та розтлумачуються в практиці Європейським судом з прав людини", - зазначено в повідомленні.

"Відповідно, судові рішення, які суперечать правовим позиціям Європейського суду з прав людини, з великим ступенем імовірності суперечать і вимогам Конституції України. Це важливо враховувати в аспекті використання інституту конституційної скарги при захисті своїх прав", - зазначають в омбудсмена.

Крім того, як повідомляється, Конституційний Суд України зазначив, що суд, який продовжує або обирає запобіжний захід за відсутності вмотивованого подання прокурора, не є безстороннім судом, "оскільки фактично виконує функцію прокурора".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА