16:12 27.11.2017

Київ на черговому засіданні ТКГ знову порушить питання зменшення кількості росіян у складі СММ ОБСЄ

3 хв читати
Київ на черговому засіданні ТКГ знову порушить питання зменшення кількості росіян у складі СММ ОБСЄ

Питання зменшення кількості росіян у складі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ буде порушено в рамках засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

"Українська сторона на ТКГ у Мінську, звісно, вкотре зверне увагу на "необачного" спостерігача (СММ ОБСЄ - ІФ). Україна неодноразово звертала увагу на склад місії, наполягаючи на зменшенні там росіян. І ми твердо стоятимемо на позиції, що росіян узагалі не може бути в миротворчій місії ООН", - написала вона на сторінці у Facebook у понеділок, коментуючи історію навколо одного зі спостерігачів СММ ОБСЄ.

На думку представника України в гуманітарній підгрупі ТКГ, поведінка спостерігача СММ ОБСЄ, який, "як із рідними, вітався з бойовиками", - "ніяка не необачність, а позиція цього спостерігача".

При цьому І.Геращенко висловила жаль, що іноді навіть координатори ОБСЄ "займають дивні позиції". "Наприклад, координатор ОБСЄ у гуманітарній групі Тоні Фріш відмовився відвідати в Старобільському СІЗО росіянина Агєєва, заявивши, "що це було б політичне, а не гуманітарне відвідування", - навела вона приклад.

Представник України в гуманітарній підгрупі подякувала СММ ОБСЄ за "важливу, непросту, небезпечну роботу", але зазначила, що українська сторона "ніколи не закриватиме очі на факти порушень етики та принципів незалежного спостереження".

Раніше у Twitter самопроголошена "народна міліція ЛНР" оприлюднила відео, на якому видно, як представник СММ ОБСЄ обіймається і люб'язно вітається з чоловіком у цивільному, котрий перебував на боці бойовиків. "А, дорогой!" - сказав член СММ російською мовою, у відповідь пролунало "Привет!".

Цей епізод викликав обурення української сторони.

У відповідь СММ ОБСЄ зазначила, що цей спостерігач привітався з членом організації, що займається ексгумацією, переданням тіл та обміном полоненими (затриманими), стосовно його поведінки триває внутрішня робота.

"Чоловік, з яким вітається спостерігач СMM, є членом організації, що займається ексгумацією, передачею тіл та обміном полоненими/затриманими. Спостерігач місії співпрацює з цією особою та організацією з 2015 року задля того, щоб затримані учасники бойових дій могли повернутися додому або щоби скорботна родина могла хоча б частково примиритися з втратою рідної людини", - йдеться в уточненні СММ ОБСЄ.

У повідомленні зазначено, що спостерігач припустився "необачності (з цього приводу ведеться внутрішня робота з метою недопущення її повторення)".

"Це був мимовільний жест, притаманний для багатьох людей, які раніше служили у збройних силах; він у жодному разі не свідчить про схвалення або навіть прихильність до будь-якої позиції чи точки зору. Він, звичайно, не повинен відволікати увагу від тієї важливої роботи, яку виконують спостерігач та його колеги", - підсумували в спецмісії.

Тристороння контактна група збереться на черговій зустрічі в Мінську 29 листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА