09:02 05.12.2017

Палестина побачила "поцілунок смерті" в можливому рішенні США щодо Єрусалиму

3 хв читати
Палестина побачила "поцілунок смерті" в можливому рішенні США щодо Єрусалиму

Визнання Білим домом Єрусалиму столицею Ізраїлю стало б "поцілунком смерті" для спроб вирішення палестинсько-ізраїльського конфлікту, заявив радник президента Палестини. Про те, що Трамп готується до такої заяви, дізнався CNN

У разі якщо президент США Дональд Трамп офіційно заявить про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю, це стане "поцілунком смерті" для палестинсько-ізраїльського конфлікту. Таку думку в інтерв'ю Reuters висловив радник президента Палестини зі стратегічних питань, офіційний представник Організації визволення Палестини у Вашингтоні Хусам Зомлот.

"Якщо такий крок буде зроблений, це спричинить катастрофічні наслідки", - зазначив Зомлот, підкресливши, що "(питання) Єрусалиму є ключовим" в палестинсько-ізраїльському конфлікті.

Про те, що Трамп готується офіційно оголосити про визнання Сполученими Штатами Єрусалиму столицею Ізраїлю, 2 грудня CNN повідомили кілька обізнаних з ситуацією джерел, а також іноземні дипломати. Цю інформацію Reuters пізніше підтвердив високопоставлений представник адміністрації США. Таку заяву, за його даними, Трамп повинен зробити в середу, 6 грудня. При цьому співрозмовники CNN називали датою офіційного визнання США Єрусалиму столицею Ізраїлю 5 грудня. Трамп, також уточнювали джерела телеканалу, спробує "пом'якшити"  заяву, вказавши в якості столиці тільки Західний Єрусалим.

"Якщо палестинсько-ізраїльський конфлікт піддасться такому останнього, смертельного удару, основна реакція від нас буде стратегічною та політичною", - заявив у відповідь на це Зомлот, підкресливши також, що в Палестині не збираються займатися "цим порожнім процесом". У разі визнання американською стороною Єрусалиму столицею Ізраїлю роль США в якості посередника в цьому конфлікті буде "незворотно" підірвана, додав радник президента Палестини, зауваживши, що Вашингтон таким чином стане "частиною проблеми, а не частиною рішення".

Можливість такої заяви глави Білого дому, як пише Reuters, викликала побоювання і серед американської опозиції та іноземних чиновників. Вони побоюються, що подібний крок може спровокувати нову хвилю насильства з боку палестинців, а також стати сигналом відходу США від позиції, яку Вашингтон дотримувався протягом десятиліть. Зокрема, як пояснили агентству два неназваних чиновника, опір ця ідея викликала і в близькосхідному бюро Держдепартаменту.

"Старші (посадові особи) і декілька послів з регіону висловили свою глибоку стурбованість з цього приводу", - повідомив один зі співрозмовників Reuters, уточнивши, що Держдеп уже направив низку питань щодо даної ініціативи в Білий дім. В американській адміністрації оперативно прокоментувати агентству цю інформацію не змогли.

Перенести американське посольство в Єрусалим було однією з передвиборних обіцянок Трампа. Тоді він заявляв, що готовий підтримувати близькі стосунки з ізраїльською стороною. Окрім того, Трамп обіцяв змінити ситуацію в ООН після своєї інавгурації. Ця заява стала реакцією на рішення США не накладати вето на резолюцію Радбезу ООН, згідно з якою Ізраїлю заборонено будувати нові поселення на територіях Палестини.

Ізраїль захопив Східний Єрусалим під час Шестиденної війни 1967 року. Внаслідок боїв за Старе місто ізраїльські війська взяли під контроль Храмову гору і Стіну Плачу. У Старому місті розташовані єврейський, мусульманський, християнський і вірменський квартали.

Де-юре Ізраїль контролює весь Єрусалим. Палестина же наполягає, щоб Східний Єрусалим став її столицею. Ізраїль, у свою чергу, добивається неподільності міста. Відповідно до міжнародних норм столицею Держави Ізраїль вважається Тель-Авів.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА