08:43 06.12.2017

Ситник і Холодницький прокоментували співпрацю з ФБР

3 хв читати
Ситник і Холодницький прокоментували співпрацю з ФБР

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник та заступник генерального прокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький прокоментували співпрацю з Федеральним бюро розслідувань (ФБР) у зв'язку зі звинуваченнями, висловленими раніше генпрокурором України Юрієм Луценком.

"Я не можу коментувати слова генерального прокурора, я можу підтвердити, що у НАБУ, на підставі укладених меморандумів, є певна співпраця не тільки з ФБР, але і з іншими установами", - процитували заяву Н.Холодницького на сайті Української служби "Голосу Америки" у вівторок увечері.

Він наголосив, що діяльність ФБР зводилася до консультування і до тих дій, які проводилися у рамках підписаного меморандуму.

"Звичайно, вони (ФБР - ІФ) трохи шоковані таким поворотом подій, тому що вони допомагали не лише антикорупційному бюро (...) У них є співпраця практично з усіма правоохоронними органами. Але чомусь саме з цієї операції у генерального прокурора виникла думка, що хтось там, якась спецслужба іноземна незаконно працює на території України. Чесно кажучи, це дуже погано", - заявив керівник НАБУ А.Ситник.

Н.Холодницький зазначив, що ФБР представляє американський уряд, а це, на думку голови САП, сторона, яка "нам реально допомагає і у створенні антикорупційних органів, і у розвитку їхньої діяльності".

А.Ситник, у свою чергу, зазначив, що раніше генеральний прокурор вітав співпрацю між антикорупційною прокуратурою та ФБР.

"Була конкретна справа - так звана бурштинова справа, коли у нас був брифінг з антикорупційним прокурором і ми сказали, що ми викрили схему, і викриття відбувалось за участю наших американських колег з ФБР у рамках меморандуму, який підписаний два роки тому. Тоді генеральний прокурор із парламентської трибуни заявив, що це - блискуча операція, все добре. Чому зараз у тій самій ситуації, при тій самій співпраці, при тому ж меморандумі заявляється про те, що виявляється, що ФБР, яке допомагало в розслідуванні вбивства Павла Шеремета, інших справ, - чому зараз це поза законом, чесно кажучи, дуже важко коментувати", - підсумував А.Ситник.

Як повідомлялося, генпрокурор України Юрій Луценко у вівторок пропонував голові Верховної Ради Андрію Парубію відправити керівникам НАБУ і САП А.Ситнику та Н.Холодницькому телеграму з проханням приїхати із США до Києва на засідання парламенту для їх звіту.

"Я прошу головуючого направити телеграму керівництву НАБУ і САП, яке перебуває у Вашингтоні і виконує важливу державну місію... я думаю, Національне антикорупційне бюро вже за два дні могло б відзвітувати про спрямування до бюджету 26 тис. грн. І може повернутися до Києва, щоб стати на трибуну Верховної Ради і дати звіт про законність чи незаконність певних дій", - сказав Ю.Луценко з трибуни парламенту на вечірньому пленарному засіданні Верховної Ради у вівторок.

У зв'язку з цим генпрокурор попросив відкласти заслуховування його доповіді до повернення керівників НАБУ та САП.

Цього тижня у Вашингтоні відбувається Глобальний форум з повернення активів, де, разом з іншими питаннями, розглядається повернення активів, одержаних шляхом здійснення злочинної діяльності в Україні. У складі української делегації - керівники НАБУ і САП А.Ситник і Н.Холодницький, заступник генпрокурора Євген Єнін, голова Національного агентства України з питань запобігання, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Антон Янчук, а також представники Державної служби фінансового моніторингу.

Форум організований США спільно з Великою Британією за підтримки Ініціативи повернення вкрадених активів (StAR) - партнерства між групою Світового банку і Управлінням ООН з наркотиків та злочинності (UNODC).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА