13:13 07.12.2017

Україна навряд чи змінить "мовну статтю" за рекомендацією Венеціанської комісії, - Райхель

2 хв читати
Україна навряд чи змінить "мовну статтю" за рекомендацією Венеціанської комісії, - Райхель

 Посол Німеччини в Україні Ернст Райхель вважає, що якщо Венеціанська комісія рекомендуватиме внести зміни до статті про мову викладання в законі "Про освіту", то в Україні навряд чи знайдеться політична воля внести необхідні зміни.

"Рішення Венеціанської комісії часто бувають різноманітними і складними і, предусім, я б очікував дискусії, на чию ж користь вона буде і що передбачає: усі люблять брати те, що їм більше підходить", - сказав Е.Райхель під час круглого столу на тему: "Відносини з сусідами ЄС: у пошуках політики сусідства для України" в Києві в четвер.

Посол зазначив, що не виключений варіант, коли рішення передбачатиме рекомендацію внести зміни до статті про мову викладання.

"Давайте припустимо, що Венеціанська комісія запропонує змінити мовну статтю, в такому випадку я не впевнений, що в Україні є політична можливість або політична воля, щоб повернутися в Раду і внести необхідні зміни, незважаючи на всі запевнення, які ми отримуємо зараз про намір України повністю імплементувати рішення Венеціанської комісії", - сказав Е.Райхель.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту". Закон серед іншого визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд із українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

28 вересня Міністерство закордонних справ України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

13 листопада міністр освіти і науки Лілія Гриневич вважає, що висновки Венеціанської комісії з питання статті про мову навчання будуть враховані при імплементації норми, але не призведуть до зміни самого закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА