12:33 08.12.2017

Україна та Литва підписали низку документів про співробітництво, зокрема у сфері енергетики та міграції

2 хв читати
Україна та Литва підписали низку документів про співробітництво, зокрема у сфері енергетики та міграції

 Низку документів про двостороннє співробітництво було підписано в п'ятницю у Вільнюсі в присутності президента України Петра Порошенка та президента Литви Далі Грибаускайте за підсумками десятого засідання Ради президентів двох країн.

Як повідомляє прес-служба глави Української держави, сторони підписали протокол десятого засідання Ради президентів, який відображає основні досягнуті домовленості. Документом підтверджується спільна позиція щодо продовження розвитку стратегічного характеру міждержавних відносин між країнами.

"У протоколі засуджується агресія Російської Федерації проти України та підтверджується підтримка єдності, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, підкреслюється важливість подальших двосторонніх зусиль, спрямованих на підтримку України і, таким чином, протидію російській агресії", - йдеться в повідомленні.

У протоколі вітається повне набуття чинності з 1 вересня 2017 угодою про асоціацію між Україною та ЄС, позитивні результати тимчасової імплементації зони вільної торгівлі, набуття чинності режимом безвізових поїздок для громадян України. Також відзначаються результати п’ятого саміту Східного партнерства і підтверджується важливість двостороннього співробітництва у сфері оборони та безпеки, енергетики, у сфері транспорту та логістики, у сфері освіти, науки і культури, молодіжної політики та обміну молоддю.

Крім того, підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством енергетики і вугільної промисловості України та Міністерством енергетики Литовської Республіки про стратегічну співпрацю у сфері енергетики.

Мета документа - створення ефективної платформи співпраці в нафтогазовій, електроенергетичній та ядерній сферах, з урахуванням завдання енергоефективності та енергозбереження. Співробітництво здійснюватиметься через обмін досвідом у розвитку газових ринків України та Литви, виведенні з експлуатації та демонтажу атомних електростанцій; у сфері відновлюваних джерел енергії, серед яких проекти "чистої" енергетики з використанням енергії сонця, біомаси.

Сторони також співпрацюватимуть у сфері енергоефективності та енергозбережних технологій; у питаннях створення електроенергетичного ринку та системи передачі синхронного з'єднання з континентальною Європою тощо шляхом інституційної співпраці у рамках функціонування відповідної робочої групи.

Окрім цього, підписано угоду про співробітництво між Державною міграційною службою України та Міграційним департаментом Міністерства внутрішніх справ Литви. Метою документа є створення ефективної платформи співпраці у сфері міграції та надання притулку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА