Політика

Депутати Європарламенту критикують нападки української влади на органи боротьби з корупцією

Провідні депутати Європарламенту, зайняті відносинами з Україною, висловили глибоке занепокоєння нападками української влади на органи боротьби з корупцією. Вони також очікують від Києва неухильного виконання рекомендацій Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту, зокрема про використання мов.

"Ми хотіли б висловити глибоке занепокоєння у зв'язку з нещодавніми подіями (в Україні) у сфері боротьби з корупцією, зокрема з безпрецедентними нападками на антикорупційні агентства (особливо Національне антикорупційне бюро) і звільненням голови комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції", - наголосили депутати в заяві, яку оприлюднили у вівторок на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі.

Вони схвалили європейський вибір України та її перші інституційні кроки щодо інтеграції в ЄС. Водночас вони зазначили, що в очікуванні подальших плідних подій у відносинах між ЄС і Україною вкрай важливо, щоб влада цієї країни демонструвала повну прихильність курсу на продовження глибоких реформ відповідно до європейських стандартів.

"Замість того, щоб переслідувати антикорупційні організації та їхніх активістів, владі слід, навпаки, надати їм автономію, простір для дій і ресурси для ефективної роботи й нарешті звільнити країну від чуми корупції, - йдеться в заяві. - Аналогічно необхідно забезпечити судовій системі свободу від будь-якого політичного втручання і проведення всіх судових процесів відповідно до міжнародних стандартів".

Європейські парламентарії заявили про готовність продовжувати працювати пліч-о-пліч з українськими партнерами, щоб "не зірвати досягнення останніх кількох років, а, навпаки, прискорити темпи реформ".

"Стосовно закону про освіту і, зокрема, його положень про використання мов, ми схвалюємо зважену та конструктивну думку, висловлену Венеціанською комісією, і очікуємо, що українська влада неухильно виконає її рекомендації", - наголошується в заяві.

Документ підписали голова делегації Європарламенту в Комітеті парламентської асоціації ЄС-Україна Даріуш Росаті, постійний доповідач Європарламенту з питань України Міхаель Галер, співголова парламентської асамблеї Euronest, що складається з депутатів Європарламенту та парламентів країн-партнерів, Ребекка Гармс.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ