17:55 13.12.2017

Ліквідація мажоритарної системи в Україні знизить корупційні ризики виборчого процесу - Б.Колесніков

2 хв читати

В Україні має бути пропорційна система виборів, а від мажоритарної складової необхідно відмовитися, вважає співголова "Опозиційного блоку", прем'єр-міністр "Опозиційного уряду" Борис Колесніков.

"У найбільш корумпованій і бідній країні в Європі ніяких мажоритарних депутатів бути не може, тому що влада скупить усі 225 округів - у них є ресурси, організаційні можливості, тиск через правоохоронні органи", - сказав він у середу в Києві, представляючи національний план із запобігання корупції.

Б.Колесніков вважає, що в Україні має діяти лише пропорційна система виборів. "Відкриті списки - будь ласка. Рейтингові списки - будь ласка", - додав він.

Говорячи про те, чи зможе Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) змінити ситуацію з корупцією в країні, Б.Колесніков пояснив: "Вони не зможуть (змінити ситуацію з корупцією - ІФ), тому що поле величезне. 700 співробітників НАБУ не можуть перемогти. Тому потрібно так спростити управління країною, щоб хабар не було за що дати".

За словами Б.Колеснікова, план запобігання корупції передбачає, що у сфері державних і комунальних підприємств необхідно йти шляхом корпоратизації великих підприємств із виходом на фондові біржі, приватизації малорентабельних або нерентабельних компаній і ліквідації неефективних і нерентабельних підприємств.

Крім того, як зазначив політик, необхідно вдосконалити систему державних закупівель ProZorro, оскільки не враховано пріоритети показників якості при закупівлі, а також забезпечити прозорість процедур. "Система ProZorro в принципі прогресивна", - сказав Б.Колесніков.

Він також вважає, що в містах землю необхідно продавати виключно через аукціони відповідно до генеральних планів міст.

Антикорупційний план Б.Колеснікова передбачає, що безкоштовно земля має надаватися для закладів охорони здоров'я, освіти, спорту та культури.

Крім того, за його словами, в митній і податковій сферах необхідно повністю замінити персонал після того, як для випускників економічних вишів проведуть спеціальне навчання.

Згідно з планом, у податковій службі необхідно скоротити штат до 5 тис. співробітників, перейти на віртуальне адміністрування податкових зборів, унеможливити особисте спілкування платника податків з адміністраторами податків. План також передбачає, що всі платники податків з липня 2018 року мають декларувати свої доходи та витрати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА