20:28 19.12.2017

Міжнародний фронт з деокупації Криму міцнішає - Порошенко про прийняття ГА ООН резолюції щодо Криму

3 хв читати
Міжнародний фронт з деокупації Криму міцнішає - Порошенко про прийняття ГА ООН резолюції щодо Криму

Президент України Петро Порошенко привітав ухвалення резолюції 72-ої сесії Генасамблеї ООН про порушення прав людини в Криму, а також подякував їй співавторам і делегатам, які підтримали документ своїми голосами.

"Вдячний справжнім друзям українського Криму - як співавторам резолюції, так і тим, хто підтримав її своїми голосами. Незважаючи на гібридні спроби Москви закрити "кримське питання", міжнародний фронт із деокупації Криму міцнішає. Незважаючи на жорстокі репресії Кремля, людську свободу і гідність не зламати. Незважаючи на відверті маніпуляції, злочинів Кремля не приховати. Як і не уникнути міжнародної відповідальності за них - ні замовникам, ні організаторам, ні виконавцям", - написав П.Порошенко у своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

За його словами, прийнята ГА ООН у вівторок резолюції - "це потужний сигнал агресору як окупаційній владі, що за нами верховенство міжнародного права, правда і справедливість".

"Крим - це Україна!" - підсумував глава Української держави.

Як повідомлялося, 19 грудня Генеральна асамблея ООН у вівторок підтримала резолюцію "Положення в області прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь" (A/C.3/72/L.42), ініційовану українською делегацією.

За результатами голосування, підтримали українську резолюцію 70 держав, проти проголосували 26, утримались 76 делегатів.

Резолюція, зокрема, закликає Росію повністю і негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі, що стосується застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (Україна проти Російської Федерації).

Резолюція, зокрема, закликає Росію повністю і негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі, що стосується застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (Україна проти Російської Федерації).

Також РФ повинна вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно покласти край порушенням і утисків прав людини відносно жителів Криму, а також поважати закони, що діють в Україні, і скасувати закони, введені в Криму Російською Федерацією, що дозволяють здійснювати примусове виселення і конфіскацію приватної власності в Криму з порушенням застосовних норм міжнародного права.

Згідно з резолюцією, Генасамблея ООН також засуджує незаконне встановлення РФ законів, юрисдикції і управління в окупованому Криму і вимагає, щоб Росія дотримувалася зобов'язання за міжнародним правом щодо поваги законів, що діяли в Криму до окупації.

Також документ закликає РФ негайно скасувати рішення про оголошення меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, а також забезпечити доступність освіти українською і кримськотатарською мовами.

Крім того, в резолюції наголошується на необхідності негайного звільнення українських громадян, які були незаконно затримані і засуджені, а також тих, хто був переведений або депортований через міжнародно-визнані кордони з Криму до Російської Федерації.

Генасамблея ООН у своїй резолюції настійно закликає Російську Федерацію забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних місій зі спостереження за становищем в області прав людини і правозахисних неурядових організацій в Крим, зокрема до всіх місць, де можуть міститися особи, позбавлені волі, визнаючи, що міжнародне присутність в Криму має першорядне значення для запобігання подальшому погіршенню ситуації.

Резолюція закликає РФ скасувати рішення, які забороняють культурні та релігійні установи, правозахисні організації, засоби масової інформації, а також відновити реалізацію прав особами, які належать до етнічних громад в Криму, зокрема українцями і кримськими татарами, зокрема для участі в культурних заходах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА