07:51 21.12.2017

У Каталонії стартують дострокові парламентські вибори

3 хв читати
У Каталонії стартують дострокові парламентські вибори

У Каталонії в четвер відбудуться позачергові вибори в регіональний парламент.

За місця в 135-місцевому законодавчому органі Каталонії боротимуться шість основних політичних партій. Частина з них виступають за відділення регіону від Іспанії, інші підтримують ідею збереження Каталонії в складі країни.

Так, у виборах беруть участь партії "Ліві республіканці Каталонії", "Народна єдність" і блок "Разом за Каталонію" колишнього глави каталонського уряду Карлеса Пучдемона. Вони виступають за незалежність Каталонії. Проти відділення Каталонії виступають партія "Громадяни", Соціалістична партія і Народна партія.

Відповідно до опитування, опублікованого газетою "Паїс", 25% виборців мають намір проголосувати за опозиційну партію "Громадяни". На дострокових виборах цю партію представляє Інес Аррімадас. Прихильники партії "Громадяни" впевнені, що Каталонії необхідно повернути статус повноправної автономії, яка повинна залишитися у складі Іспанії.

Серед партій, які виступають за каталонську незалежність, лідирують "Ліві республіканці Каталонії", очолювані колишнім віце-прем'єром каталонського уряду Оріолем Жункерасом. За неї готові віддати свої голоси 23,1% виборців. Окрім цього, Соціалістична партія Каталонії і альянс "Разом за Каталонію", до якої входить Каталонська європейська демократична партія К.Пучдемона, можуть набрати по 14,3% відповідно.

Результати опитування CIS, які були опубліковані на початку грудня агентством "Ассошіейтед прес", показали, що партії, які виступають за незалежність Каталонії, можуть втратити частину позицій в парламенті за підсумками виборів.

Так, три партії - Каталонська європейська демократична партія (яка перебуває в складі блоку "Разом за Каталонію" з незалежними кандидатами - ІФ), "Ліві республіканці Каталонії" і "Народна єдність" - можуть розраховувати на 66 або 67 місць в каталонському парламенті.

До того моменту, як парламент був розпущений іспанським урядом, ці партії в цілому мали 72 місця в 135-місцевому законодавчому органі Каталонії.

Телерадіокорпорація Бі-бі-сі також підкреслює, що опозиційна партія "Громадяни" має всі шанси стати найбільшою в парламенті за підсумками голосування.

"Якщо подібне станеться, то це стане політичною революцією в Каталонії і в Іспанії в цілому", - наводить Бі-бі-сі слова політолога з університету Малаги професора Мануеля Аріаса Мальдонадо.

Незважаючи на те, що іспанські закони забороняють публікацію опитувань громадської думки про вибори менше ніж за тиждень до них, іспанські газети обходять цю заборону, публікуючи "Замовлення в андоррському ресторані", де колір тієї чи іншої страви відповідає забарвленню символіки тієї чи іншої партії.

Тим часом, за повідомленням агентства "Блумберг", каталонська криза нібито посилилася у зв'язку з передбачуваним втручанням російської влади.

"Після деяких сумнівів і рішучих спростувань (втручання - ІФ) з боку Москви в Мадриді дійшли згоди щодо того, що російська пропаганда призвела до поглиблення кризи, яка відбулася за незаконним референдумом в Каталонії в жовтні цього року", - пише "Блумберг".

При цьому агентство з посиланням на неназваного високопоставленого іспанського чиновника зазначає, що Іспанія, ймовірно, "спізнилася з реакцією на захист національного інформаційного простору під час каталонського референдуму і після нього".

Російська влада, імовірно, впливала на хід референдуму в Каталонії, діючи в таких соціальних мережах, як "Твіттер" і "Фейсбук", підкреслює "Блумберг".

Газета "Паїс" раніше писала, що "хакери з Росії і Венесуели займаються спотворенням і невірним тлумаченням інформації, пов'язаної з Каталонією і Іспанією". У газеті з'являлися матеріали, де стверджувалося, що російські хакери допомагають сепаратистам, а російські ЗМІ намагаються використовувати конфлікт в Каталонії для ослаблення ЄС.

Наприкінці жовтня уряд Іспанії відправив у відставку регіональний уряд Каталонії і розпустив каталонський парламент, низка політиків і громадських діячів були поміщені під варту.

Урядом Іспанії була застосована 155 стаття іспанської Конституції, якою передбачено низку обмежень автономії Каталонії аж до дострокових регіональних виборів.

Дострокові вибори в парламент Каталонії були намічені на 21 грудня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА