12:55 22.12.2017

Клімкін: У разі неефективності нової системи фіксації "біометрії" іноземців, впроваджуватимуть інші заходи, зокрема й "біометричні візи"

3 хв читати
Клімкін: У разі неефективності нової системи фіксації "біометрії" іноземців, впроваджуватимуть інші заходи, зокрема й "біометричні візи"

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що у разі якщо нова система реєстрації біометричних даних для іноземних громадян і осіб без громадянства, які в'їжджають до України, не працюватиме належним чином, влада країни розроблятиме інших заходів.

"Звичайна віза працює лише проти нелегальної міграції, якщо ми побачимо з досвіду що десь вона (система реєстрації біометричних даних - ІФ) не працює, тоді думатимемо про подальші заходи. Це може бути візовий елемент, але це буде не просто віза, яка видається кожному, а саме біометрична віза", - сказав він журналістам у п'ятницю в Києві.

За словами П.Клімкіна, за впровадження на пунктах пропуску через держкордон і в міжнародних аеропортах Києва процедури верифікації іноземних громадян відповідає не лише МЗС, а й інші компетентні органи в Україні, зокрема Державна міграційна служба та Служба безпеки України.

"Біометрика вводиться саме з 1 січня, а потім вживатимуться інші заходи", - додав глава українського зовнішньополітичного відомства.

Зокрема, уточнив він, наступним етапом поліпшення контролю іноземців, які в'їжджають до України, має стати процедура подання заяви від особи, що має намір в'їхати до країни.

"Другим етапом буде заява, що надходить до ДМС, копію отримає МЗС. Третій етап, він ще на стадії створення, це контроль за переміщенням російських громадян на всій території України", - роз'яснив П.Клімкін.

Як повідомлялося, 20 грудня 2017 року в столичному аеропорту "Київ" (Жуляни) відбулася презентація системи фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства. Згідно з планом, у міжнародних аеропортах Києва та пунктах пропуску через державний кордон України, зокрема її ділянку з Росією, нова система запрацює з 1 січня 2018 року.

"Кабмін за дорученням РНБО затвердив перелік країн міграційного ризику і, безумовно, серед всіх країн найпроблемнішою є Росія. З цієї країни потрапляють і шпигуни, і диверсанти, і провокатори. З наступного року цю проблему вирішуватимуть", - заявив під час презентації секретар ради національної оборони і безпеки України Олександр Турчинов.

За його словами, дані, зібрані за допомогою цієї системи, передаватимуть до Національної системи верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства. "Ці заходи посилять наші позиції з безпеки ... Уже 157 пунктів пропуску обладнані технічними засобами, що дозволяють чітко фіксувати біометричні дані бажаючих в'їхати в нашу країну", - поінформував О.Турчинов.

Секретар РНБО додав, МВС України також планує вводити систему фіксації перебування на території країни громадян, які прибули з країн міграційних ризиків. При цьому О.Турчинов додав: "Жоден фальшивий паспорт, який виписують розвідникам і шпигунам на вигадані прізвища, не працюватиме. Тому і нервують росіяни і розповідають, що це принижує їхню гідність. Але, вибачте, у тих, хто так діє на сході України і в Криму, гідності взагалі немає ".

У свою чергу, глава МВС Арсен Аваков запевнив, що введення системи контролю біометричних даних не створить проблем при перетині кордону для громадян країн, "з якими у нас адекватні відносини, великі договори та обміни даними - ЄС, Канади, США".

"З введенням цієї системи ми захищаємо себе від сумнівних особистостей з країн Азії, Близького Сходу, Російської Федерації. Перелік постійно моніторититмуть, РНБО прийматиме відповідних рішень", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА