21:17 03.01.2018

Глава МЗС ФРН сподівається, що ВР не повернеться до розгляду законопроекту, який обмежує свободу антикорупційних органів

2 хв читати
Глава МЗС ФРН сподівається, що ВР не повернеться до розгляду законопроекту, який обмежує свободу антикорупційних органів

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель вважає, що український парламент не повернеться до розгляду законопроекту, який може обмежити незалежність антикорупційних органів в Україні.

"Робота незалежних антикорупційних установ часто незручна й викликає певною мірою конфлікти, але ми вважаємо, що ця робота дуже важлива, і дуже добре, що було відкликано проект закону, який міг би обмежити діяльність антикорупційних установ. Ми вважаємо, що так воно й буде, що розгляд цього закону не відновиться", - заявив З.Габріель під час спільної прес-конференції з главою МЗС України Павлом Клімкіним у середу в Києві.

Глава німецького зовнішньополітичного відомства наголосив на важливості зростання довіри міжнародних інвесторів до ситуації в Україні. "Ця довіра виникає саме завдяки внутрішнім умовам життя в Україні, перш за все тривалій і постійній боротьби з корупцією", - сказав З.Габріель.

Як повідомлялося, 6 грудня керівники фракцій "БПП" і "Народний фронт" Артур Герасимов і Максим Бурбак внесли до Верховної Ради проект закону, який передбачає надання парламенту повноважень висловлювати недовіру та відправляти у відставку керівників низки новостворених антикорупційних органів.

"Верховна Рада може висловити недовіру директору Державного бюро розслідувань, заступнику генерального прокурора - керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, директору Національного антикорупційного бюро України, члену Національного агентства з питань запобігання корупції, що передбачає відставку з посади", - йдеться в тексті законопроекту.

За задумом лідерів фракцій, питання про висловлення недовіри керівникам перерахованих органів може внести на розгляд Верховної Ради президент України, Кабінет Міністрів України та за пропозицією щонайменше третини народних депутатів від конституційного складу парламенту. Для висловлення недовіри достатньо голосів простої більшості народних депутатів - 226 голосів "за".

Наразі закон про НАБУ передбачає, що повноваження директора бюро припиняються у зв'язку з завершенням терміну повноважень або смертю. Згідно з чинною редакцією закону про НАБУ, Верховна Рада може звільнити директора за підсумками аудиту діяльності бюро, в разі припинення українського громадянства, отримання іноземного, сумісництва, несвоєчасного подання декларації, вироку суду. Автори законодавчої ініціативи пропонують внести до цього переліку й висловлення йому недовіри парламентом.

Цей законопроект розкритикували деякі народні депутати, громадські організації та дипломатичні представництва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА