15:32 05.01.2018

Саакашвілі має намір надалі боротися з корупцією й олігархами в Україні та Грузії, попри відкриті проти нього справи

2 хв читати
Саакашвілі має намір надалі боротися з корупцією й олігархами в Україні та Грузії, попри відкриті проти нього справи

Лідер партії "Рух нових сил" Міхеіл Саакашвілі вважає вердикт грузинського суду стосовно нього у справі "про злісне перевищення повноважень" на посаді президента Грузії упередженим і незаконним та має намір продовжувати свою діяльність в Україні та Грузії, попри кримінальні справи, які відкривають проти нього.

"Це перший випадок у світовій практиці, коли президента судять за використання необмеженого конституційного права на помилування ув'язнених. Я не знаю жодного прикладу, в жодній країні в нещодавній історії, де б якогось президента за це засудили", - сказав він на брифінгу в Києві в п'ятницю.

М.Саакашвілі висловив переконання, що це рішення суду є упередженим і незаконним, а також що його було ухвалено під тиском влади Грузії та екс-прем'єр міністра цієї країни, бізнесмена Бідзіни Іванішвілі у взаємодії з українською владою.

"Звісно, що одного суддю купити не проблема для мільярдера, у якого 7 або 8 мільярдів доларів, і який контролює владу в країні, і всі це знають. У моїй справі були неодноразові заяви Держдепу США, європейських урядів, Євросоюзу, ПАРЄ. Наприкінці листопада минулого року Страсбурзький суд (Європейський суд з прав людини - ІФ) вирішив, що справа проти колишнього прем'єр-міністра мого уряду виключно політична і пов'язана не так із ним, як зі мною", - сказав він.

Політик заявив, що продовжуватиме свою боротьбу проти корупції у владі та олігархів в Україні та Грузії, хоч би які кримінальні справи проти нього відкривали.

М.Саакашвілі також сказав, що ніколи не просив в Україні політичного притулку. "Я просив статус особливого захисту, який не дозволяє їм (владі - ІФ) робити якісь дії стосовно мене доти, доки я не поверну собі українське громадянство. Біженець - це від слова "бігти". Я нікуди не збираюся бігти, хоча багато країн світу готові прийняти мене без жодних умов", - зазначив він.

Як повідомлялося, вранці 5 січня Тбіліський міський суд визнав винним М.Саакашвілі у справі "про злісне перевищення повноважень" на посаді президента Грузії та присудив три роки позбавлення волі.

Суд повністю погодився зі звинуваченнями прокуратури в тому, що М.Саакашвілі в 2009 році помилував чотирьох поліцейських, які відбували тюремний термін за вбивство в 2006 році працівника банку Сандро Гіргвліані. Справа про це вбивство мала широкий резонанс у Грузії, оскільки до вбивства С.Гіргвіліані побічно були причетні колишній міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі, начальник департаменту конституційної безпеки Дата Ахалая та інші високопоставлені працівники правоохоронних органів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА