13:05 10.01.2018

Найєм стурбований критеріями добору співробітників ДБР та ймовірністю відсторонення від процесу громадськості

2 хв читати
Найєм стурбований критеріями добору співробітників ДБР та ймовірністю відсторонення від процесу громадськості

Народний депутат України Мустафа Найєм побоюється, що громадськість можуть відсторонити від процесу добору співробітників новоствореного Державного бюро розслідувань (ДБР), а Раду громадського контролю формуватимуть представники "фейкових або кишенькових громадських об'єднань".

"У ДБР можуть відсторонити громадськість від процесу добору кадрів - Рада громадського контролю установи взагалі виключена з конкурсних комісій, а представників інших громадських організацій будуть залучати в ручному режимі", - прокоментував нардеп на своїй сторінці в Фейсбуці оприлюднений Кабінетом Міністрів Типовий порядок призначення на посади в ДБР.

М.Найєм пояснив, що згідно з цим порядком співробітників Держбюро добиратиме конкурсна комісія, яка формується за рішенням керівника ДБР з представників органу Бюро та інших державних органів. "Залучення представників громадських об'єднань і членів Ради громадського контролю ДБР не є обов'язковим", - вказав він.

За словами депутата, таким чином ДБР - "єдиний новосформований правоохоронний орган, керівництво якого теоретично допускає відсторонення громадськості від процедури добору кадрів".

При цьому він нагадав, що представники громадських об'єднань брали участь у доборі кадрів до Національного антикорупційного бюро України, департаменту патрульної поліції України та атестаційних комісій інших підрозділів Національної поліції.

Крім того, М.Найєм окремо звернув увагу на ситуацію із самою Радою громадського контролю ДБР.

"Згідно з документом (положення про Раду та порядок його формування - ІФ), склад Ради буде визначатися не відкритим верифікованим інтернет-голосуванням, як це відбувалося, наприклад, у формуванні Ради громадського контролю НАБУ, а рейтинговим голосуванням всіх, хто захоче брати участь в установчих зборах... Склад Ради формується за результатами конкурсу, проведеного під час установчих зборів шляхом рейтингового голосування за представників громадських об'єднань, які особисто були присутні на зборах", - навів він витяги з документа.

На переконання М.Найєма, такий порядок створення Ради громадського контролю створює великий ризик, що левову частину учасників установчих зборів становитимуть "представники фейкових або кишенькових громадських об'єднань, які можуть використовуватися як політичними силами, так і керівництвом самого Бюро".

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко 22 листопада 2017 року підписав указ про призначення Романа Труби директором ДБР.

7 грудня Кабмін затвердив Типовий порядок проведення відкритого конкурсу для призначення на посади в ДБР.

20 грудня уряд затвердив положення і порядок формування Ради громадського контролю при ДБР.

Директор Бюро Р.Труба сподівається, що ДБР повноцінно запрацює з вересня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА