15:51 12.01.2018

Справної української техніки в Криму може не бути, доцільність її повернення під знаком питання - Тимчук

4 хв читати
Справної української техніки в Криму може не бути, доцільність її повернення під знаком питання - Тимчук

Серед української техніки, що залишилася в окупованому РФ Криму і про готовність передати яку заявили в Москві, може не виявитися справної, що ставить під сумнів доцільність її повернення, заявляє народний депутат із фракції "Народний фронт", член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Дмитро Тимчук.

"Треба вивчати це питання, але у мене велика підозра, що дійсно передавати там нічого", - сказав Д.Тимчук у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

За його словами, бронетехніку української армії, яка залишилася в Криму після захоплення півострова Росією, окупанти відправляли на Донбас у 2014 році. Таким чином, зазначає депутат, РФ намагалася приховувати присутність там своїх військ.

Д.Тимчук також зазначив, що бронетехніка, яка може залишатися нині в Криму, найімовірніше потребує значного ремонту і "погоди" українській армії не зробить. "Важливо розуміти, що залишилося від тієї техніки та озброєння, які російські війська залишили в Криму", - наголосив він.

Депутат зазначив, що одразу після захоплення Криму росіяни захоплювали корабельне обладнання, бронетехніку та іншу техніку і максимально намагалися вивести її з ладу.

На думку члена комітету з нацбезпеки, Україна може бути зацікавлена в поверненні техніки військово-морських сил, яка залишилася в Криму, проте з моменту окупації ця техніка, якщо її не вивели з ладу, не обслуговувалася належним чином. "Фактично ми можемо говорити про купу брухту, на якому нині спекулює пан Путін", - зазначив депутат.

Д.Тимчук також зауважив, що це питання має вивчити керівництво Генерального штабу та Військово-Морських сил і ухвалити рішення, чи варто погоджуватися на пропозицію Москви, визначивши, чи матиме це якусь практичне значення для української сторони.

"За будь-яким таким, як говорить пан Пєсков, жестом доброї волі Москви є багато спекуляції, розповідей про те, що є Україна, яка не йде на мирний діалог, і є добра Росія, яка за конструктив і мир", - пояснив він.

"Усі речі політичні та практичні з військової точки зору треба зважити - чи варта шкурка вичинки", - додав Д.Тимчук.

Як повідомлялося, 11 січня президент РФ В.Путин заявив, що Росія готова передати українській стороні її бойову техніку, що залишилася в Криму. Водночас він зазначив, що українська військова техніка "перебуває в жалюгідному стані". "Але це вже не наша справа. Вона в такому практично й була - за ці роки ніким, звісно, не обслуговувалася", - сказав В.Путін.

За його словами, йдеться про десятки бойових кораблів, десятки літаків.

"Що стосується кораблів, то, думаю, буде краще, якщо українські військовослужбовці просто приїдуть і їх заберуть. Ми готові допомогти їм здійснити транспортування до Одеси", - сказав В.Путін.

Коментуючи цю заяву В.Путіна, командувач Військово-Морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко заявив, що українська військова техніка, яка залишилася в Криму після анексії його Росією, справна, а рішення щодо пропозиції президента РФ про її повернення ухвалюватиме керівництво України. За даними І.Воронченка, на момент анексії в Криму було вісім бойових кораблів, із них не на ходу був лише ВДК "Ольшанський", а корвет "Луцьк" був на ремонті. Говорячи про берегові частини, він сказав: "Там залишилося техніки на два батальйони БМП, і два батальйони БТР... було сім дивізіонів артилерії та чотири мінометні батареї".

Станом на травень 2014 року з Криму було вивезено українську військову техніку, зброю та військове майно на суму понад $1 млрд (більше ніж 2 тис. одиниць). Зокрема, авіаційної техніки - 75 одиниць, кораблів - 32 одиниці, автомобільної техніки - 1341 одиницю, ракетно-артилерійського озброєння - 120 одиниць, бронетехніки - 121 одиницю, техніки зв'язку - 201 одиниця, техніки оперативного забезпечення - 302 одиниці, техніки тилу - 400 одиниць.

На початку липня 2014 року МЗС РФ повідомило про призупинення передачі Україні озброєння, техніки та матеріальних засобів ЗСУ, що розташовані на території Криму.

Того ж місяця командувач Чорноморського флоту РФ Олександр Вітко заявив, що Росії не потрібна військова техніка України, що залишилася в Криму, але передавати її, доки тривають бойові дії на сході країни, РФ не буде. "Нам ця техніка не потрібна, вона морально застаріла. Але ми призупинили передачу цієї техніки Україні, оскільки, на жаль, вона використовується у бойових діях проти власного народу. Оскільки вона не зовсім досконала, це призводить до численних жертв", - заявив тоді О.Вітко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА