17:13 12.01.2018

Болгарія має хорошу перспективу для вступу до Єврозони і виконала критерії для прийому до Шенгенської зони - Юнкер

2 хв читати
Болгарія має хорошу перспективу для вступу до Єврозони і виконала критерії для прийому до Шенгенської зони - Юнкер

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер повідомив у п'ятницю на прес-конференції в Софії, що обговорював з болгарським прем'єр-міністром Бойко Борисовимем перспективу вступу Болгарії до зони євро.

"У моїй доповіді про стан союзу у вересні (2017 року - ІФ) я чітко сказав, що всі держави-члени, за винятком тих, на які поширюється відступ (від договору про ЄС - ІФ), мають можливість стати членами зони євро. Більш того, всі ті, хто відповідають критеріям, мають вступити до неї. Це визначено договором", - заявив глава Єврокомісії на спільній з Б.Борисовим прес-конференції.

"Я не говорив, що вже завтра Болгарія стане членом зони євро. Я сказав, що Болгарія перебуває на правильному шляху. Її державний борг явно нижчий за 30%. Це найнижчий рівень боргу в Європейському союзі", - сказав голова Єврокомісії.

Він також вказав на успіхи Болгарії у галузі підтримання бюджетної рівноваги і на прогрес у сфері скорочення безробіття.

"Але цього ще недостатньо, і наші болгарські друзі це усвідомлюють. Однак реальна конвергенція вже є. І це справжній прогрес. Я вважаю, що Болгарія, наскільки можливо скоро, зможе приєднатися до зони євро і у повному обсязі скористатися плодами своєї участі в ній", - сказав Ж.-К.Юнкер.

У відповідь на запитання про перспективу вступу Болгарії до Шенгенської зони він заявив, що Болгарія виконала необхідні умови для прийняття в неї.

"Я знаходжу не надто гідною позицію тих урядів (держав ЄС - ІФ), які, всупереч реальному стану речей, відмовляють Болгарії у вступі до Шенгенської зони. Я вчора (11 січня - ІФ) сказав, виступаючи у Національному театрі, що місце Болгарії в Шенгенському просторі, і я не відступлю ні на крок, якщо постане питання про те, щоб знову про це нагадати (і ми це зробимо, якщо знадобиться), на Європейській Раді або в будь-який інший інстанції", - запевнив голова Європейської комісії.

Прес-конференцію з Софії транслювала телеслужби ЄС.

Ж.-К.Юнкер перебував у Болгарії з нагоди офіційної презентації 11-12 січня болгарського головування в Раді ЄС. Він провів переговори з прем'єр-міністром країни.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА