15:51 15.01.2018

Майже половина українців вважає, що заради миру Україні слід піти на деякі компроміси

2 хв читати
Майже половина українців вважає, що заради миру Україні слід піти на деякі компроміси

 Лише 17% опитаного населення України підтримує ідею встановлення миру на Донбасі силовим шляхом, тоді як майже половина вважає, що заради миру слід погоджуватися на компроміси, але не на всі, свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Відповідаючи на запитання про те, чи необхідно для встановлення миру на Донбасі йти на компроміси з Росією і керівниками самопроголошених республік, 18,1% респондентів висловилися за те, що мир має бути відновлений за всяку ціну, і необхідно погоджуватися на будь-які компроміси, з ким завгодно і про що завгодно. 17,1% опитаних висловилися за те, що мир на Донбасі може бути встановлений лише з позиції сили, коли одна зі сторін переможе. Водночас 49% опитаних вважають, що для миру на сході країни необхідно погоджуватися на компроміси, але не на всі.

Така готовність до компромісів знижується зі зростанням віддаленості від території військових дій. Тобто, готовність іти на будь-які компроміси заради миру висловили 30,5% жителів півдня, 23% - сходу, 25,5% Донбасу, тоді як на заході України таку позицію підтримали лише 8% опитаних.

Крім того, опитування засвідчило, що важливим моментом є прийнятність або неприйнятність українцями певних компромісів, які пропонуються заради встановлення миру на Донбасі.

Згідно з опитуванням, фактично жоден із компромісів не був підтриманий більшістю населення України. Найбільш неприйнятними виявилися пропозиції щодо проведення місцевих виборів на умовах, які вимагають бойовики на Донбасі, - 63% респондентів вважають такий компроміс неприйнятним і тільки 12% прийнятним, - і повна амністія всіх учасників бойових дій проти українських військ - 58% респондентів вважають це неприйнятним і 16% згодні на такий компроміс.

"Згоден на особливі політичні та економічні відносини на тимчасово непідконтрольних територіях із Росією" - не знаходить суспільної підтримки - 49% "проти", 20% - "за".

Що стосується надання окупованим територіям особливого статусу із закріпленням його в Конституції, то в регіональному розрізі найбільш неприйнятним це є для жителів центру (59%) і заходу (55%). На Донбасі ж розрив між тими, хто погодився б на такий компроміс, і тими, для кого він недопустимий, мінімальний - 39% та 41% відповідно. Для жителів сходу країни ця пропозиція цілком прийнятна - 44% "за", 32% "проти".

Особливо підтримується перспектива особливого статусу окремих територій Донецької та Луганської областей на півдні - 47% "за" і 29% "проти".

Загальнонаціональне соціологічне дослідження проводилося з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованої території Донецької і Луганської областей. Опитано 2004 респондентів віком від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА