16:57 15.01.2018

Марчук про заяви щодо Будапештського меморандуму: Лавров обманює, сподіваючись, що ніхто не зазирне в оригінал тексту

2 хв читати
Марчук про заяви щодо Будапештського меморандуму: Лавров обманює, сподіваючись, що ніхто не зазирне в оригінал тексту

Представник України в підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи, колишній прем'єр-міністр, екс-міністр оборони і екс-секретар РНБО України Євген Марчук нагадав, що в тексті Будапештського меморандуму вказувалися зобов'язання, зокрема Росії, не застосовувати не тільки ядерне, а й будь-яке інше озброєння проти України.

"Лавров просто нахабно обманює журналістів, сподіваючись, що ніхто не загляне в оригінал тексту. Не тільки ядерне, а жодна їх зброя ніколи не буде використана проти України", - написав він на своїй сторінці в Фейсбуці в понеділок.

За словами Є.Марчука, заяви про відсутність зобов'язань підписантів у меморандумі також не відповідають дійсності. "У статті 2 чітко зазначено англійською, що підписанти підтверджують своє зобов'язання,.. що жодна з їхньої зброї ніколи не буде використана проти України", - уточнив він.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції в понеділок заявив про те, що Росія не порушувала положень Будапештського меморандуму.

"Ми багато разів відповідали на запитання, зокрема щодо Будапештського меморандуму 1994 року, згідно з яким Україна відмовилася від ядерної зброї, а Росія зобов'язалася не застосовувати ядерну зброю проти України. Я нагадаю, ми так і не застосовували і не погрожували ядерною зброєю Україні, тому ніякого порушення Будапештського меморандуму не відбулося ", - сказав С.Лавров на прес-конференції в Москві.

Разом з тим, він підкреслив, що Україна паралельно з Будапештським меморандумом взяла на себе в окремій заяві зобов'язання не "заохочувати расистські, неонацистські, ксенофобні тенденції, а те, що сталося після Майдану, було грубим порушенням цих зобов'язань наших українських сусідів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА