16:42 16.01.2018

Росія використовує невизнане Придністров'я для обходу європейських санкцій - Фріз

2 хв читати
Росія використовує невизнане Придністров'я для обходу європейських санкцій - Фріз

Заохочення сепаратизму є небезпечною тенденцією, яка загрожує всій Європі, заявляє народний депутат фракції партії "Блок Петра Порошенка", голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз, коментуючи ситуацію в Придністров'ї.

"Росія використовує невизнане Придністров'я для уникнення санкцій. Російські товари надходять в ПМР (т.зв." Придністровська Молдовська Республіка", непідконтрольна молдовській владі територія), де отримують "придністровське походження" і експортуються до Європейського Союзу. Тирасполь отримав доступ до DFTA, фактично, як складова частина Молдови, що мало б сприяти реінтеграції з Кишиневом. При цьому керівництво ПМР продовжує обговорювати плани інтеграції з РФ або розбудови незалежної держави", - зазначає І.Фріз.

За її словами, продовження політики "пряників" для Тирасполя є помилковим без застосування "жорсткого батога". "Тоді як ПМР надає можливість Росії користуватися перевагами доступу на ринок ЄС, Тирасполь не робить жодного кроку на шляху до демілітаризації і виведенню російського окупаційного контингенту з території", - зазначила парламентарій.

І.Фріз також звернула увагу на те, що "формати міжнародних миротворчих сил з мандатом ООН неодноразово пропонувалися Тирасполю, але відкидалися придністровським маріонетковим керівництвом і Кремлем".

Парламентар підкреслює, що підхід до вирішення проблеми Придністров'я, очевидно, повинен бути переглянутий на міжнародному рівні. "Росія використовує мирний договір" Про врегулювання збройного конфлікту в придністровському регіоні республіки Молдова "для заморожування конфлікту. Саме заморожені конфлікти дозволяють Кремлю здійснювати вплив на проєвропейські держави пострадянського простору", - зазначає І.Фріз.

"Тому будь-які заяви Кремля про підтримку територіальної цілісності України, Грузії, Молдови є відвертою брехнею. У Кремлі сподіваються, що маріонеткові керівництва квазідержавних самопроголошених утворень стануть перешкодою для європейського курсу країн, зроблять з них буферну зону", - пояснює політик.

Вона впевнена, що саме спекуляції Росії щодо мирного врегулювання створених нею ж конфліктів повинні стати підставою для того, щоб змінити таку політику і змусити самопроголошені маріонеткові республіки грати за іншими правилами.

"Заохочення сепаратизму - небезпечна тенденція, яка загрожує всій Європі", - резюмувала І.Фріз.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА