14:37 18.01.2018

ВР ухвалила закон про приватизацію в цілому з поправкою про можливість захисту інтересів інвесторів за англійським правом

3 хв читати
ВР ухвалила закон про приватизацію в цілому з поправкою про можливість захисту інтересів інвесторів за англійським правом

Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроект "Про приватизацію державного майна" з техніко-юридичними правками, зокрема з депутатською поправкою про надання інвесторам можливості отримати захист за англійським правом.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний законопроект №7066 проголосували 266 народних депутатів.

"Найбільший сектор корупції - це державні підприємства, які десятиліттями використовуються для корупційних схем. Сьогодні в нас досить складне законодавство, яке не дає змоги публічно та прозоро залучати якісні інвестиції в державні підприємства", - сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Щодо цього законопроекту до другого читання надійшли 733 поправки, 501 правку комітет урахував", - сказав, представляючи законопроект у парламенті, голова комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук (фракція "Народний фронт").

Згідно з повідомленням на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), закон сприятиме розширенню кола потенційних інвесторів, оскільки суттєво посилює захист їхніх прав.

"Для цього він передбачає можливість використання найкращих міжнародних практик вирішення спорів і застосування міжнародного права в договорах купівлі-продажу до 2021 року. Якщо, наприклад, покупець бажатиме, аби договір купівлі-продажу регулювався правом Англії та Уельсу, орган приватизації буде зобов’язаний задовольнити цю умову", - пояснив МЕРТ.

Закон встановлює єдиний алгоритм продажу великих державних об'єктів і єдину процедуру для малих, зазначає МЕРТ. Ухвалений документ визначає два способи продажу державних і комунальних підприємств: відкритий інтернет-аукціон у "ProZorro. Продажі" для малої приватизації з можливістю застосувати класичний і голландський аукціони, а також аукціон із застосуванням інвестиційного радника з числа найбільших інвестиційних банків для приватизації великих об'єктів.

Згідно з депутатськими поправками, закон також обмежує участь компаній країни-агресора у приватизації. Зокрема, покупцями об'єктів державної власності не зможуть бути юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником або власником 10% і більше яких є резиденти країни, визнаної державою-агресором.

"Стартовою ціною для об'єктів малої приватизації буде їх балансова вартість, якщо вона не дорівнює нулю. Якщо її визначити неможливо, стартова ціна встановлюватиметься за допомогою оцінки", - пояснює МЕРТ.

Також, згідно з депутатськими поправками, закон обмежує участь компаній країни-агресора в приватизації.

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 листопада прийняла за основу урядовий законопроект "Про приватизацію державного майна" - нову редакцію закону про приватизацію, яка полегшує продаж неліквідних об'єктів, описує умови залучення радників із приватизації і є однією з умов продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Закон має замінити сім законів, які діють у сфері приватизації.

"Новий закон встановлює 12 місяців для об'єктів великої приватизації та п'ять місяців - для малої. Якщо підприємство за останній рік перейшло вартість активів у 250 млн грн - це об'єкт великої приватизації, яка відбуватиметься виключно на електронних платформах", - зазначав раніше в.о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА