13:19 27.01.2018

"Головними гальмами" розвитку України українці вважають олігархів і владу

4 хв читати
"Головними гальмами" розвитку України українці вважають олігархів і владу

Кожен четвертий український громадянин не вірить, що Україна як незалежна держава стане на ноги в осяжному майбутньому, на подолання негараздів у найближчі 10-15 років сподіваються 40%, зазначають соціологи.

В аналітичному матеріалі суботнього номера тижневика "Дзеркало тижня. Україна" (ZN.UA), присвяченому проблемі еміграції з України, на основі даних анкети ZN.UA зазначається: " на запитання "Чи вірите ви, що Україна як незалежна держава стане на ноги?" 25% респондентів відповіли, що не вірять в імовірність подібного сценарію в осяжному майбутньому. Це — друга за популярністю відповідь. Тих, хто очікує незворотних позитивних змін у найближчі 10-15 років, більше — 40,4%. У меншості опинилися ті оптимісти, які впевнені, що все налагодиться років за п'ять — 16,1%".

"Ті, хто не вірить у швидку спроможність України як держави, становлять 30% від числа готових виїхати з країни, 64% від числа готових залишити Україну назавжди, 57% від числа готових голосувати за гроші, 42% тих, хто не голосує на виборах, не бачачи в цьому ніякого сенсу, 31% від тих, хто не завжди відвідує виборчі дільниці", – зазначає видання.

Опитані також називали щонайбільше три найголовніші чинники "гальмування" розвитку України. 42,4% респондентів назвали олігархів основною перешкодою на шляху розвитку країни, 32,9% – Верховну Раду, 26,3% – президента країни, 26,3% – уряд, 16% – чиновників.

Росію вважають винуватцем гальмування — 14,5%, проросійську "п'яту колону" – 12%, партії – 6,5%, українських націоналістів – 5,3%, суди – 4,5%, євреїв – 3,6%.

Те, що розвиток країни передусім гальмують виборці, вважають тільки 3,2%. Майже така сама кількість респондентів (3%) вважає, що головною перешкодою на шляху нашого розвитку є США.

При цьому вагалися з відповіддю 12,5%, а інші причини називали 1,6%.

Це анкетування засвідчило, що майже 90% населення не бачить необхідності в громадянській активності або навіть не розуміє, про що йдеться. Майже 32% громадян України хочуть жити в більш комфортній для життя країні, 45% опитаних готові виїхати за кордон для того, щоб отримувати більше грошей, 13% часто готові залишити батьків тут, щоб врятувати дітей там.

Майже кожен десятий почувається в безпеці в Україні. Майже 9% не вірять в майбутнє країни. Лише 5,6% тих, хто заявив про готовність виїхати з країни, хоче зробити це через корупцію в Україні (при цьому 5% українців дають хабарі часто; 37% обрали варіант відповіді "іноді"; 53% заявили, що ніколи цього не робили, і ще 5% не змогли кваліфікувати свої дії).

Опитування засвідчило, що 26% планують перечекати за кордоном важкі часи в Україні, а 14% готових виїхати з країни — категоричні і їх не лякає слово "назавжди". 12% мають іншу мету — заробити грошей і відкрити свою справу в рідній країні, 9,3% хотіли б отримати нові знання та досвід, а потім повернутися в Україну. Лише 3% хочуть залишити країну, доки не закінчиться війна.

29,1% населення України замислювалися над тим, щоб виїхати з країни. Водночас 6,3% готові це зробити і роблять певні кроки, 10,8% в принципі готові, але поки що нічого не робили, а 20% поки що не готові, але чекають сприятливих обставин. Такі результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ZN.UA.

При цьому 56,9% українців не готові виїжджати за жодних обставин, а 63,6% це навіть не спадало на думку.

На запитання про ставлення до трудової міграції в Росію, 41,9% відповіли, що робота в РФ — прийнятна річ, якщо вдома заробіток відсутній. Ще 21,2% обрали "філософський" варіант відповіді: "яка різниця, де заробляти?". При цьому трудова міграція в РФ прийнятна для 76,1% опитаних на півдні та 74,5% – на сході України. Виправдовують заробітчанство в Росії також 60% респондентів, що проживають у центральних регіонах країни і 49,4% опитаних у західних областях України.

З тих, хто визначився зі ставленням до гастарбайтерства в Росії (а 14,8% не змогли відповісти на це запитання), допускають можливість працювати в РФ 74% опитаних у Центрі і 58,6% опитаних на Заході.

За анкетою ZN.UA дослідження проводив Київський міжнародний інститут соціології з 21 листопада по 15 грудня 2017 року. Польовий етап тривав з 1 по 14 грудня 2017 року. Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, крім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилося тільки на територіях, підконтрольних Україні. Польовий етап зібрав 2039 анкет.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА