13:27 30.01.2018

Петренко назвав "кремлівський список" "останнім попередженням" для РФ

2 хв читати
Петренко назвав "кремлівський список" "останнім попередженням" для РФ

 Міністр юстиції України Павло Петренко назвав оприлюднений Міністерством фінансів США список представників російської влади та наближених до неї олігархів, які можуть потрапити під санкції, "останнім попередженням" про необхідність виконання своїх зобов'язань.

"Насправді уряд Сполучених Штатів завжди займає послідовну позицію, коли застосовуються санкції до тих осіб і тих країн, які порушують територіальну цілісність своїх сусідів (у цьому випадку - це країна-агресор Російська Федерація), які нехтують верховенством права", - сказав глава Мін'юсту журналістам у вівторок у Києві, коментуючи оприлюднений Мінфіном США список.

П.Петренко висловив переконання, що цей додатковий список "є фактично останнім попередженням для Російської Федерації, її керівництва та найближчого оточення про необхідність виконання своїх зобов'язань, як визначених Мінськими угодами ... так і припинення агресії проти України".

Він наголосив, що США, згідно з їхнім законодавством, мають право без додаткового повідомлення будь-якої особи застосовувати весь спектр санкцій та обмежувальних заходів до компаній і фізосіб.

Мінфін США опублікував передбачений новим законом про санкції "кремлівський список", до нього ввійшли бізнесмени Олег Дерипаска, Роман Абрамович, Володимир Потанін, Михайло Фрідман, Алішер Усманов, Вагіт Алекперов, Петро Авен, Леонід Федун, Андрій Косогов, Олексій Кузьмічов, Олександр Мамут, Юрій Мільнер, Олексій Мордашов, Михайло Прохоров, Віктор Вексельберг, Володимир Євтушенков.

Згідно з доповіддю, направленою до конгресу, до списку ввійшли 96 великих бізнесменів, які мають статки понад $1 млрд, а також 114 чиновників і глав держкомпаній. Серед них - Дмитро Медведєв, Ігор Шувалов, Антон Сілуанов, Максим Орєшкін, Аркадій Дворкович, Микола Нікіфоров, Олексій Міллер, Ігор Сєчин, Герман Греф, Андрій Костін, Борис Ковальчук, Сергій Горьков, Олексій Ліхачов, Віталій Савельєв, Микола Токарєв та інші.

Закон "Про протидію противникам США за допомогою санкцій" (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act; CAATSA) зобов'язує міністра фінансів США подати до конгресу доповідь щодо антиросійських санкцій після консультацій із директором національної розвідки та державним секретарем.

У додатку до доповіді, який залишиться засекреченим, можуть бути особи з меншими статками, які не належать до числа найвищих посадовців. Окремою його частиною є список підприємств, що мають частку держави понад 25% і виручку більше ніж $2 млрд.

Адміністрація США 29 січня мала передати до конгресу доповідь про політиків і бізнесменів, тісно пов'язаних із російською владою. Мінфін повинен оцінити наслідки різних обмежувальних заходів стосовно членів цього списку.

Внесення до списку поки що не означає поширення на цих осіб якихось конкретних санкцій. Однак експерти вважають, що внесення до списку може скоротити доступ цих осіб до операцій із зарубіжними фінансовими інститутами, оскільки багато кредитних організацій бачитимуть у персонах із доповіді фактично підсанкційних осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА