16:41 02.02.2018

Гройсман про польський закон: Чутливі питання порушувати не варто

2 хв читати
Гройсман про польський закон: Чутливі питання порушувати не варто

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає недоцільним порушувати питання історії, які можуть призвести до загострення відносин між країнами-партнерами.

"Хочу наголосити, що Україна не налаштована на загострення відносин між країнами-партнерами, друзями, і вважаю, що є багато чутливих питань, які порушувати, можливо, не треба, щоб не створювати якихось прецедентів для розбіжностей", - сказав він під час робочої поїздки в Київській області, відповідаючи на запитання журналістів про можливе загострення відносин України та Польщі з огляду на ухвалення польським парламентом змін до закону про Інститут національної пам'яті.

Прем'єр додав, що виступає проти того, що може перешкоджати добросусідським відносинам між Україною та Польщею.

"Ви бачите реакцію всього світу на це законодавство, і хочу наголосити, що ми, українці, самі розберемося з власними героями, власною історією. Я глибоко переконаний у тому, що ми маємо жити не тим, що колись було, а тим, що ми можемо зробити разом", - сказав В.Гройсман.

Як повідомлялося, сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". За ухвалення законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважно правлячої партії "Право та справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або ув'язнення терміном до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема, за злочини, скоєні Третім Рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різня", за заперечення "Волинської різні" також вводиться покарання Окрім цього, покарання загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" стосовно таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

Закон набуде чинності після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він занепокоєний рішенням сенату Польщі.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій доручив комітету у закордонних справах розглянути ситуацію з ухваленням у Польщі закону про Інститут національної пам'яті та підготувати позицію для розгляду українським парламентом.

Ініціатива польських законодавців також викликала негативну реакцію і в Ізраїлі. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що його країна "не миритиметься зі спотворенням правди, переписуванням історії або запереченням голокосту". Більшість депутатів кнесету підтримали ізраїльський законопроект, запропонований 31 січня, згідно з яким схвалений сенаторами Польщі документ визнається незаконним запереченням глокосту.

Представник Держдепу США Гізер Нойєрт висловила побоювання, що закон може зашкодити свободі слова в Польщі, зазначивши, що формулювання "польські табори смерті" дійсно є неточною і такою, що вводить в оману.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

Євросоюзу необхідний "стрибок" в оборонній політиці, вважає Боррель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА