07:37 06.02.2018

Рада в перший пленарний день може затвердити заяву в зв'язку з прийняттям парламентом Польщі закону "про бандерізм"

2 хв читати
Рада в перший пленарний день може затвердити заяву в зв'язку з прийняттям парламентом Польщі закону "про бандерізм"

Верховна Рада в перший пленарний день нової сесії розгляне проект постанови про заяву українського парламенту в зв'язку з прийняттям Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті - комісії з розслідування злочинів проти польського народу.

"Завтра запропоную його (проект постанови про заяву - ІФ) на голосування одним з перших", - сказав А.Парубій в ефірі "Свободи слова" на каналі ICTV в понеділок увечері.

Спікер зазначив, що прийнятий в Польщі закон несе загрозу для українців, які перебувають в цій країні.

Він підкреслив, що у вівторок український парламент не буде приймати "дзеркальні" заходи, Верховна Рада має намір затвердити заяву, в якій дасть оцінку подіям, які відбулися.

"Тобто завтра - це ще не закон, не дзеркальна відповідь за подібним законодавством. Це наше попередження і позиція українського парламенту", - сказав А.Парубій.

Тим часом він додав, що президент Польщі має право вето, яке з високим ступенем ймовірності буде подолано, також закон можуть направити на вивчення Конституційного суду, що дозволить відкласти терміни вступу його в силу

"Будемо чекати остаточного рішення. І потім будемо робити висновки, як діяти далі", - заявив спікер Верховної Ради.

Як повідомлялося, Сенат Польщі в ніч на 1 лютого прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". За прийняття законопроекту проголосували 57 сенаторів, в основному правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, в тому числі за злочини, вчинені Третім рейхом". Окрім того, злочином в документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також вводиться покарання. Крім цього, покарання загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" по відношенню до таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

В силу закон вступить після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він стурбований рішенням Сенату Польщі.

Голова Верховної Ради А.Парубій доручив комітету у закордонних справах розглянути ситуацію з прийняттям в Польщі закону про Інститут національної пам'яті та підготувати позицію для розгляду українським парламентом.

У понеділок А.Парубій повідомив, що комітет із закордонних справ підготував текст заяви щодо цього закону, у вівторок парламент може його прийняти.

Пізніше в цей же день на сайті українського парламенту з'явилася інформація про те, що зареєстрований відповідний проект постанови про заяву парламенту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА