10:18 06.02.2018

ВР у вівторок може затвердити заяву у зв'язку з ухваленням парламентом Польщі закону "про бандеризм" - Парубій

2 хв читати
ВР у вівторок може затвердити заяву у зв'язку з ухваленням парламентом Польщі закону "про бандеризм" - Парубій

Верховна Рада в перший пленарний день нової сесії розгляне проект постанови про заяву українського парламенту у зв'язку з ухваленням сеймом і сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті - комісію з розслідування злочинів проти польського народу.

"Завтра запропоную його (проект постанови про заяву - ІФ) на голосування одним із перших", - сказав А.Парубій в ефірі "Свободи слова" на каналі ICTV в понеділок увечері.

Спікер зазначив, що ухвалений у Польщі закон становить загрозу для українців, які перебувають у цій країні.

Він наголосив, що у вівторок український парламент не вживатиме "дзеркальних" заходів, Верховна Рада має намір затвердити заяву, в якій дасть оцінку подіям, які сталися.

"Тобто завтра - це ще не закон, не дзеркальна відповідь щодо подібного законодавства. Це наше попередження і позиція українського парламенту", - сказав А.Парубій.

Водночас він додав, що президент Польщі має право ветувати, яке з високим ступенем ймовірності буде подолано, також закон можуть направити на вивчення Конституційного суду, що дасть змогу відкласти терміни набуття ним чинності.

"Чекатимемо на остаточне рішення. І потім робитимемо висновки, як діяти далі", - заявив спікер Верховної Ради.

Як повідомлялося, сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". За ухвалення законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважно правлячої партії "Право та справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або ув'язнення терміном до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема, за злочини, скоєні Третім Рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різня", за заперечення "Волинської різні" також вводиться покарання Окрім цього, покарання загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" стосовно таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

Закон набуде чинності після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він занепокоєний рішенням сенату Польщі.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій доручив комітету у закордонних справах розглянути ситуацію з ухваленням у Польщі закону про Інститут національної пам'яті та підготувати позицію для розгляду українським парламентом.

У понеділок А.Парубій повідомив, що комітет у закордонних справах підготував текст заяви щодо цього закону, у вівторок парламент може його прийняти.

Пізніше цього самого дня на сайті українського парламенту з'явилася інформація про те, що зареєстровано відповідний проект постанови про заяву парламенту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА