12:20 06.02.2018

Рада глибоко занепокоєна ухваленням у Польщі закону "про бандеризм" і закликає президента Дуду вплинути на ситуацію

3 хв читати
Рада глибоко занепокоєна ухваленням у Польщі закону "про бандеризм" і закликає президента Дуду вплинути на ситуацію

 Верховна Рада ухвалила заяву, в якій висловила розчарування і занепокоєння у зв'язку з прийняттям Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, а також закликала главу Польської держави Анджея Дуду втрутитися в ситуацію.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", проект постанови (№7553) та проект постанови про заяву українського парламенту в зв'язку з прийняттям Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті на засіданні Верховної Ради у вівторок підтримали 242 народних депутати з 226 мінімально необхідних.

В ухваленій українськими депутатами заяві наголошується, що "Верховна Рада України з розчаруванням і глибоким занепокоєнням сприйняла рішення Сейму від 26 січня і Сенату Республіки Польща від 1 лютого 2018 року про прийняття змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, згідно з якими вводиться кримінальна відповідальність за заперечення так званих "злочинів українських націоналістів" і дається упереджене і суперечливе визначення цього поняття, що відкриває шлях до маніпуляцій і посилення антиукраїнських тенденцій у польському суспільстві".

У заяві також зазначається, що відвертий діалог, вільний обмін думками і академічна свобода опинилися під загрозою кримінального переслідування, що є несумісним з демократичними цінностями.

"Верховна Рада України категорично не сприймає і відкидає політику подвійних стандартів і нав'язування ідей колективної відповідальності українського народу, а також спроби польської сторони прирівняти дії всіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття - нацистського і комуністичного", - наголошується в ухваленій українським парламентом заяві.

Нардепи, зокрема, заявили, що прийняті Сеймом і Сенатом Польщі законодавчі зміни суперечать змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща, а також принципам, які були узгоджені сторонами, зокрема, в Декларації пам'яті і солідарності від 20 жовтня 2016 року .

"Наше найбільше занепокоєння викликає той факт, що розгортання антиукраїнських настроїв і створення атмосфери тиску і залякування здатне безпосередньо вплинути на права і свободи майже мільйона українців, які сьогодні є трудовими мігрантами на території Польщі і працюють заради її економічного зростання зокрема. Ця тема становить виняткове значення і є предметом пильної уваги для парламенту України. Нас також непокоять демонстративні акції знищення українських пам'яток на території Польщі, напади на учасників релігійних урочистостей, членів української громади Польщі, заборони проведення культурно-мистецьких заходів та шовіністична риторика", - йдеться в заяві.

Також в ухваленій заяві наголошується, що Верховна Рада України солідарна з міжнародною спільнотою в питаннях недопущення заперечення злочину Голокосту і закликає польську сторону до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку двосторонніх відносин.

"Закликаємо президента Республіки Польща (Анджея Дуду - ІФ) скористатися своїми конституційними повноваженнями і спільно з Сеймом і Сенатом Республіки Польща повернути до українсько-польських відносин виваженість, раціональність і доброзичливість", - йдеться в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА