07:14 07.02.2018

Польський президент підписав закон про Інститут національної пам'яті

4 хв читати
Польський президент підписав закон про Інститут національної пам'яті

Президент Польщі Анджей Дуда підписав у вівторок зміни до закону про Інститут національної пам'яті - Комісії з розслідування злочинів проти польського народу, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів", повідомляє агентство "Ассошіейтед прес" (АП).

Таким чином, зміни, раніше схвалені парламентом, вступили в силу.

При цьому, як зазначає АП, глава держави підкреслив, що, можливо, на практиці буде майже неможливо карати порушників нового закону, особливо - якщо порушення відбуваються за межами Польщі.

Окрім того, раніше у вівторок А.Дуда заявив, що планує звернутися в Конституційний суд Польщі з проханням дати оцінку нововведенням. Таким чином, пише АП, президент не виключає, що в закон ще можуть бути внесені модифікації.

Раніше у вівторок А.Дуда заявив, що підпише зміни до цього закону.

"Поправка до закону про Інститут національної пам'яті стосується надзвичайно болючого, делікатного питання, пов'язаного з мучеництвом польської нації. Під час Другої світової війни було вбито 6 млн польських громадян, включаючи близько 3 млн польських громадян єврейської національності", - сказав А.Дуда під час спеціального звернення в президентському палаці у Варшаві, повідомляє інтернет-видання "Європейська правда".

Президент Польщі також зазначив, що внесені зміни не є новим законом, і їх обговорення велося протягом року, в тому числі з Ізраїлем.

"Було прохання, щоб правила не стосувалися художньої та наукової діяльності, такий виняток було зроблено", - сказав А.Дуда.

У повідомленні наголошується, що під час виступу президент Польщі ні словом не обмовився про Україну, парламент якої закликав його накласти вето на прийняті парламентом зміни.

Як повідомлялося, Сенат Польщі в ніч на 1 лютого прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". За прийняття законопроекту проголосували 57 сенаторів, в основному правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, в тому числі за злочини, вчинені Третім рейхом". Окрім того, злочином в документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також вводиться покарання. До того ж, покарання загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" по відношенню до таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він стурбований рішенням Сенату Польщі.

Верховна Рада 6 лютого ухвалила заяву, в якій висловила розчарування і стурбованість у зв'язку з прийняттям Сеймом і Сенатом Польщі змін в закон про Інститут національної пам'яті - Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, а також закликала главу Польської держави Анджея Дуду втрутитися в ситуацію.

Заяву українського парламенту в зв'язку з прийняттям Сеймом і Сенатом Польщі змін в закон про Інститут національної пам'яті на засіданні Верховної Ради у вівторок підтримали 242 народних депутатів при 226 мінімально необхідних.

У прийнятій українськими депутатами заяві наголошується, що "Верховна Рада України з розчаруванням і глибоким занепокоєнням сприйняла рішення Сейму від 26 січня і Сенату Республіки Польща від 1 лютого 2018 року про прийняття змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісії з розслідування злочинів проти польського народу і інших законодавчих актів, якими вводиться кримінальна відповідальність за заперечення так званих "злочинів українських націоналістів" і дається упереджене і суперечливе визначення цього поняття, що відкриває шлях до маніпуляцій і посилення антиукраїнських тенденцій в польському суспільстві".

У заяві також йдеться, що відвертий діалог, вільний обмін думками і академічна свобода опинилися під загрозою кримінального переслідування, що є несумісним з демократичними цінностями.

"Верховна Рада України категорично не сприймає і відкидає політику подвійних стандартів і нав'язування ідей колективної відповідальності українського народу, а також спроби польської сторони прирівняти дії всіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття - нацистського і комуністичного", - підкреслюється в прийнятій українським парламентом заяві.

Нардепи, зокрема, заявили, що прийняті Сеймом і Сенатом Польщі законодавчі зміни суперечать змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща, а також принципам, які були узгоджені сторонами, в тому числі, в Декларації пам'яті і солідарності від 20 жовтня 2016 року .

"Нашу найбільшу тривогу викликає той факт, що розгортання антиукраїнських настроїв і створення атмосфери тиску і залякування здатне безпосередньо вплинути на права і свободи майже мільйона українців, які сьогодні є трудовими мігрантами на території Польщі і працюють заради її економічного зростання в тому числі. Ця тема представляє виняткове значення і є предметом пильної уваги для парламенту України. Нас також турбують демонстративні акції знищення українських пам'яток на території Польщі, нападу на учасників релігійних урочистостей, членів української громади Польщі, заборони проведення культурно-мистецьких заходів та шовіністична риторика", - йдеться в заяві.

Також в ухваленій заяві підкреслюється, що Верховна Рада України солідарна з міжнародною спільнотою в питаннях недопущення заперечення злочину Голокосту і закликає польську сторону до відкритості та конструктивності в подальшому розвитку двосторонніх відносин.

"Закликаємо президента Республіки Польща (Анджея Дуду - ІФ) скористатися своїми конституційними повноваженнями і спільно з Сеймом і Сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини виваженість, раціональність і доброзичливість", - йдеться в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА