17:00 09.02.2018

Кожне порушення Росією прав людини має закінчуватися вироком, - Клімкін

3 хв читати
Кожне порушення Росією прав людини має закінчуватися вироком, - Клімкін

Рішення Європейського суду з прав людини (ЕСПЛ), що постановив стягнути з РФ на користь громадянина України Геннадія Афанасьєва EUR2 тис. за зверненнями про пережиті ним нелюдські умови перевезень у тюремних транспортних засобах ФСВП викликає змішані почуття, зазначає міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

 

"Ніколи не обговорював рішення ЄСПЛ, і щодо справи Г.Афанасьєва у мене дуже змішані почуття. З одного боку, засуджуються дії РФ - і цей голос лунає на весь світ. З іншого, усі тортури оцінюються у €2000. Кожне ганебне порушення RU (РФ - ІФ) прав людини має закінчуватися суровим судовим вироком", - написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін у мікроблозі в "Твіттері" в п'ятницю.

Як повідомлялося, засуджених у РФ кримчан, громадян України Г.Афанасьєва і Юрія Солошенка 14 червня 2016 року повернули до України в рамках їхнього обміну на одеських журналістів Олену Гліщінську і Віталія Діденка. Одразу після прибуття їх доправили до "Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини" Державного управління справами (Київ).

У липні того ж року Г.Афанасьєв повідомив, що у вівторок отримав ключі від квартири від Державного управління справами, зазначивши, що не може повернутися до рідної домівки і рідного міста на анексованій територій.

8 лютого ЄСПЛ на засіданні ухвалив стягнути з РФ на користь громадянина України Геннадія Афанасьєва EUR2 тис - двома постановами по EUR1 тис кожна за двома зверненнями про пережиті ним нелюдські умови перевезення у тюремних транспортних засобах Федеральної служби виконання покарань РФ.

"ЄСПЛ повністю підтвердив правдивість моїх слів і свідчень щодо моєї долі і умов утримання в кремлівських катівнях і загалом подій, що відбувалися 767 днів мого ув'язнення. Таке рішення - це міцний козир і аргумент у руках на майбутнє, що я використовуватиму проти всіх тих, хто намагається виправдати російську агресію", - написав Г.Афанасьєв на своїй сторінці в соцмережі Facebook в п'ятницю.

Водночас, він зазначає, що "присуджені жалюгідні 2000 євро за пережиті мною знущання свідчить лише про те, що на суд вплинув російський уряд". "ЄСПЛ сам порушив конвенцію. Він мав запропонувати Україні висловитися по суті моїх скарг, тому що я є громадянином України. Цього не сталося", - зазначив Г.Афанасьєв.

Правозахисник Ернест Мезак, що подавав звернення Г.Афанасьєва до ЄСПЛ, на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомляє, що одне звернення стосувалося перевезень заявника залізницею до тюремної колонії у м.Сиктивкар, а інше - перевезення з Сиктивкара до м.Ухта для огляду офтальмологом і назад у 2015 році. Йдеться про вкрай низьку площу розміщення, відсутність можливості лягти і чи встати в камері у повний зріст, позбавлення сну режимними заходами, відсутності туалетів, холодні протяги з вулиці в камери та інші порушення.

За його словами, звернення було подано в квітні-травні 2016 року. Пізніше уряд РФ, не заперечуючи викладені факти, заявив про завищену суму моральної шкоди. Е.Мезак у відповідь відправив вдо ЄСПЛ листа, в якому попросив стягнути на користь Г.Афанасьєва компенсацію моральної шкоди в розміні EUR7 тис і EUR5 тис відповідно.

"Я, м'яко кажучи, дуже розчарований. Очевидно, що обрана ЄСПЛ" стратегія "подолання системної проблеми, окремим випадком якої є ця справа Геннадія, прирікає і надалі багато і багато десятків тисяч російських ув'язнених на перевезення у нелюдських умовах. Навіщо уряду щось змінювати, якщо простіше відкупитися, кинувши кільком десяткам жертв, скарги яких на умови перевезення щорічно доходять до Страсбурга, по 70 тис. рублів? ", - прокоментував правозахисник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

НАТО засуджує атаку Ірану на Ізраїль і закликає до стримування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА