20:45 09.02.2018

Блокування Будапештом зустрічі Комісії Україна-НАТО підриває безпеку в Європі та грає на руку РФ

2 хв читати
Блокування Будапештом зустрічі Комісії Україна-НАТО підриває безпеку в Європі та грає на руку РФ

Народний депутат України голова постійної делегації України в ПА НАТО Ірина Фріз (фракція "БПП") глибоко занепокоєна позицією Угорщини стосовно визначення дати засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

Як пише в п'ятницю ввечері І.Фріз на своїй сторінці в соцмережі Facebook, "слід визнати, що позиція Угорщини, яка вдалася до фактичного шантажу, є не лише контрпродуктивною, а й підриває безпеку в Європі".

Український парламентарій вважає, що політика Росії разом із активністю Ісламської Держави (терористична організація - ІФ) є однією з ключових загроз в європейському регіоні і світі. "У зв'язку з цим спроби Будапешта блокувати зустрічі Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони є небезпечною практикою змішування двосторонніх гуманітарних питань із питаннями безпеки і оборони цілого регіону. Таким чином Угорщина не лише опосередковано сприяє ослабленню зусиль НАТО щодо мінімізації регіональних ризиків, але і сприяє політиці Росії із руйнування Організації Північноатлантичного договору зсередини", - переконана І.Фріз.

Український нардеп вважає, що така поведінка Угорщини не може бути зумовлена суперечками навколо українського "освітнього" закону, оскільки українська сторона пропонує і готова до вирішення таких питань у форматі переговорів у дусі міжнародного права, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин з механізмами Річної національної програми співпраці з НАТО.

"Україна завжди відкрита до переговорів і вирішення спірних питань у дусі Альянсу - за столом переговорів. Сподіваюся, що Будапешт відмовиться від політики шантажу з ознаками територіальних претензій до території суверенної України", - написала І.Фріз.

Як повідомлялося, раніше інтернет-видання "Українська правда" написало, що засідання комісії Україна-НАТО було заблоковано Угорщиною. Видання зазначає, що міністерське засідання комісії мало відбутися 14 або 15 лютого під час зустрічі міністрів оборони всіх країн-членів Альянсу. "Однак Угорщина застосувала право вето і заблокувала зустріч, це підтвердили кілька джерел", - зазначає видання.

У НАТО підтвердили, що проведення засідання комісії Україна-НАТО не значиться в календарі зустрічі міністрів оборони Альянсу 14-15 лютого. "Наразі не заплановано проведення засідань Комісії НАТО-Україна", - йдеться у відповіді на запит агентства "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Офіційний представник НАТО також зазначив, що в грудні було проведено засідання Комісії НАТО-Україна, для того щоб обговорити ситуацію з безпекою в Україні та прогрес реформ.

У НАТО також нагадали, що останнім часом також демонструвалися сигнали постійної підтримки України з боку Альянсу. Зокрема, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розмовляв з президентом України Петром Порошенком, а Північноатлантична рада відвідала Київ у липні 2017 року.

Зустріч міністрів оборони країн-членів альянсу відбудеться в Брюсселі 14 і 15 лютого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА