15:54 10.02.2018

Декомунізація в Україні фактично завершена - В'ятрович

2 хв читати
Декомунізація в Україні фактично завершена - В'ятрович

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявляє, що декомунізація в Україні фактично завершена.

"Декомунізація в контексті позбавлення символів тоталітарного режиму фактично завершена. У нас відбулося перейменування населених пунктів – близько тисячі. Це майже все", – сказав він у програмі "Суботнє інтерв'ю" на "Радіо Свобода".

Проте В.В'ятрович зазначив, що ще залишилися 9-10 неочевидних комуністичних назв, які "однак, підпадають під дію закону про декомунізацію".

Також за його даними, в Україні демонтували майже всі пам'ятники Володимиру Леніну.

"Пам’ятників близько 2,5 тис. Не тільки Іллічу, а й іншим комуністичним вождям. Але ми не можемо сказати, що це точно все, тому що значна частина цих пам'ятників просто не перебуває на обліку. Це може бути пам'ятник на території якогось заводу, про який вже ніхто не пам'ятає, на території якогось села. Відповідно ми можемо реагувати тільки за фактом виявлення таких пам'яток. З тих пам'ятників, які ми знали, комуністичних, зокрема Леніну, вже немає", – розповів В.В'ятрович.

Як повідомлялося, Верховна Рада у квітні 2015 року ухвалила внесений Кабінетом Міністрів закон "про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів", заборонила їх пропаганду і символіку.

Одна з головних позицій закону – визнання комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні злочинним і таким, який проводив політику державного терору, з відповідними наслідками для комуністичної символіки і пропаганди. Також рівноцінно нацистський тоталітарний режим визнається в Україні злочинним і таким, що проводив політику державного терору.

Символіка і пропаганда нацизму, націонал-соціалізму, цих цінностей, будь-яка діяльність нацистських, фашистських угруповань в Україні забороняються.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА