Політика

КВУ просить прокуратуру порушити справи проти членів т. зв. виборчкомів, що організовують вибори президента РФ в окупованому Криму

 Комітет виборців України (КВУ) звернувся до прокуратури АР Крим (розташована в Києві) з вимогою розпочати кримінальні провадження стосовно членів так званих виборчих комісій, що організовують вибори президента РФ на території анексованого півострова.

Як повідомляє в понеділок прес-служба КВУ, комітет вважає, що в діях осіб, що сприяють організації виборчого процесу на території АР Крим та м. Севастополя, містяться ознаки державної зради.

"Зокрема, це стосується членів так званих виборчих комісій, що забезпечують організацію та проведення виборів президента РФ 18 березня 2018 року. Їхні дії підпадають під статтю 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), що караються позбавленням волі терміном від 12 до 15 років", - йдеться в повідомленні.

За інформацією КВУ, на тимчасово окупованій території Криму незаконно сформовані 27 територіальних виборчих комісій, 1164 дільничні виборчі комісії, в м. Севастополі - 4 територіальні виборчі комісії та 181 дільнична виборча комісія.

Загалом йдеться про близько 10 тис. жителів анексованого Криму, які можуть бути залучені до організації виборчого процесу.

"Ми вважаємо, що кожен житель АР Крим напередодні голосування 18 березня має зробити вибір щодо співпраці з російською владою. Особи, які будуть залучені до виборів як члени комісій, повинні нести відповідальність за українськими законами. Однією з мотивацій для організації виборів може бути значна фінансова винагорода: близько 2500 грн за участь у роботі ДВК. Однак вони повинні розуміти, що через подібні дії на них можуть бути накладені суттєві санкції: від заборони відвідувати підконтрольні України регіони та неможливості отримання біометричного паспорта до кримінальної відповідальності за статтею про державну зраду", - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ