12:48 13.02.2018

У рекомендаціях Венеціанської комісії є можливе рішення щодо українсько-угорського конфлікту з приводу мовної статті

2 хв читати
У рекомендаціях Венеціанської комісії є можливе рішення щодо українсько-угорського конфлікту з приводу мовної статті

Рішення щодо залагодження конфлікту між Україною і Угорщиною стосовно мовної статті закону про освіту, можливо, міститься у висновках Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії), вважає генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Я вітаю рекомендації Венеціанської комісії, закликаю Україну уважніше ознайомитися з цими рекомендаціями, тому що там є можливе рішення щодо цієї проблеми між Україною і Угорщиною", - сказав Є.Столтенберг на прес-конференції у вівторок у Брюсселі.

Генсек НАТО зазначив, що закликав президентів обох країн знайти вирішення цієї проблеми. "Йдеться про те, як забезпечити баланс між правом здобувати освіту національною мовою, але при цьому вивчати свою мову", - сказав він.

Водночас Є.Столтенберг наголосив, що НАТО продовжує співпрацювати з Україною і надавати підтримку. "Ми продовжуємо тісну співпрацю, підтримуємо територіальну цілісність, надаємо і практичну, і політичну підтримку Україні ... ми продовжимо працювати з Україною", - сказав генсек.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома або більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня 2017 року заявило про намір країни блокувати зближення України та ЄС через закон про освіту. МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала звинувачення Угорщини у звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту".

У МОН заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії та розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

Угорщина заблокувала проведення засідання Комісії Україна-НАТО в грудні 2017 року та кілька зустрічей міністра оборони України Степана Полторака під час засідання міністрів оборони країн НАТО 14-15 лютого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА